Vladimir Kara-Murza, supraviețuitor a două tentative de otrăvire și condamnat la 25 de ani de închisoare pentru criticile aduse Kremlinului, a subliniat nivelul alarmant al represiunii din Rusia de astăzi. "Similar cu ce ați avut voi în regimul Ceaușescu, totul este controlat de FSB", a declarat Kara-Murza pentru TVR Info. Acesta a adăugat că Rusia nu a mai avut alegeri libere de 25 de ani și că se confruntă cu o cenzură totală, unde "cel mai mic sentiment anti-Putin" este pedepsit.
O comparație relevantă a fost făcută cu era sovietică: "Avem un număr record de oameni în închisori ca deținuți politici. Conform ultimelor cifre, știm ca sunt peste 3 mii de deținuți politici în Rusia astăzi. Ca să facem o comparație, în 1980, în întreaga URSS, nu doar Rusia, aveau 700. Ca să înțelegeți nivelul de represiune al regimului.”
Exportul de frică și destabilizare în Europa, inclusiv în România
Disidentul rus a avertizat că regimul lui Vladimir Putin nu este doar o realitate internă, ci și un "export de influență, de frică și destabilizare în întreaga Europă, inclusiv în România." El a exemplificat cu ascensiunea partidelor de extremă dreaptă în Germania (AfD), Franța și Austria, unde au câștigat alegeri parlamentare.
Referitor la România, Kara-Murza a salutat victoria candidatului pro-european la președinție, Nicușor Dan, cu care a avut onoarea să se întâlnească la București. "A fost una dintre acele alegeri pe care președintele Putin a contat și nu și-a ascuns simpatia. Îl sprijineau pe oponentul său pe față", a declarat Kara-Murza, subliniind importanța presei independente și libere în România, o resursă inexistentă în Rusia.
Tactici KGB cu tehnologii noi: fake news și atacuri cibernetice
Vladimir Kara-Murza a explicat în detaliu cum funcționează rețeaua de putere a Rusiei, influențând alegeri, finanțând partide extremiste și răspândind propagandă prin canale aparent democratice. "KGB lucra încercând să-și slăbească oponenții. Amestecându-se în afacerile politice ale altor țări. Începea să discrediteze politicieni care erau defavorabili, prin discordie și conflict. Nu e nimic nou", a afirmat el.
,,Ce e nou, este aportul tehnologic. Pentru că noua tehnologie, prin intermediul telefoanelor inteligente le acordă un mijloc de a acționa pe o scară mult mai mare, decât acum 15 ani, de exemplu."
El a subliniat legătura directă cu trecutul KGB al lui Putin: "Să nu uităm că Putin e un fost agent KGB. Și el, și oamenii din jurul său, care sunt toți KGB-iști, fac tot ceea ce făceau, acum cu tehnologii noi." Disidentul a remarcat că sprijinul cel mai puternic pentru propaganda lui Putin în țările UE vine de la partidele de extremă stângă sau de extremă dreaptă.
„Apărătorul valorilor creștine” care interzice biserica și contactul cu familia
Kara-Murza a demontat discursul propagandistic al lui Putin care se prezintă drept "apărător al valorilor creștine și al valorilor familiei."
El a mărturisit experiența sa personală în închisoare: "Când eu am fost încarcerat, nu am fost lăsat să mă duc la biserică. Eu sunt un credincios habotnic, creștin ortodox și nu mi s-a permis să mă duc la biserica din închisoare. Și sunt familist. Sunt casatorit și am trei copii. Și cel mai dificil a fost să nu pot să vorbesc cu ei. Mi-a fost interzis să vorbesc cu ei la telefon. Și asta e la fel pentru toți prizonierii politici din Rusia. Nu doar oponentul politic e pedepsit, ci și familia lui."
Ucraina și ambițiile neo-imperiale: Rusia, un agresor care trebuie oprit
Discutând despre conflictul din Ucraina, Kara-Murza a evidențiat tragedia umană și amploarea dezinformării din Rusia. "Sunt foarte mulți oameni în Rusia care habar nu au ce crime de război au loc în Ucraina", a declarat el.
A avertizat că permiterea victoriei lui Putin în Ucraina va duce la escaladarea agresiunii: "Dacă i se permite să câștige acest război, să scape, poate Georgia e următoarea, poate Moldova e următoarea, e o țară pe care Putin o destabilizează de mulți ani. Un agresor nu se oprește, un agresor poate fi doar oprit. Și dacă lui Putin i se permite să scape cu acest război, înseamnă că într-un an, doi, va fi un altul."
Speranță pentru o rusie liberă: Lecțiile istoriei și pregătirea pentru viitor
În ciuda situației sumbre, Vladimir Kara-Murza a exprimat speranță pentru o Rusie liberă și democratică, conectată la valorile europene. Ca istoric, el a subliniat ciclicitatea schimbărilor politice majore în Rusia: "Nimeni nu a crezut că sistemul țarist va cădea, a căzut în trei zile. Nimeni nu a crezut că sistemul comunist va cădea. A căzut în trei zile în anii ’90. Nimeni nu știe ce, cum și în ce cricumstanțe regimul lui Putin va pica. Dar ce știm e că nimic nu e veșnic. Orice dictatură pică. Și nu trebuie să vă spun asta, pentru că o știți foarte bine în România. Ce știm este că ce are un început are un sfârșit. Poate veni în 5 ani sau în 5 luni."
El a pledat pentru sprijinul comunității europene în tranziția post-Putin: "Cred cu tărie că trebuie să avem niște puncte de urmat din partea comunității europene, să ajutăm acea Rusie post Putin, cu o tranziție către democrație, să se reintegreze în Europa, înapoi într-o ordine pe baza statului de drept. Pentru că e în interesul tuturor ce se întâmplă în Rusia. Și singurul mod de a obține pacea, securitatea, stabilitatea este o Rusie democrată și acesta este țelul la care trebuie să lucrăm toți."
În încheiere, Vladimir Kara-Murza a reafirmat convingerea sa fermă: "După Putin, dacă facem ce trebuie, nu repetăm greșelile din anii ’90, Rusia va deveni o țară normală, civilizată, pașnică și democrată a Europei. Nu am niciun dubiu că asta e calea. Important e să lucrăm împreună, ca să facem ca acea zi să fie mai aproape." Interviul cu Vladimir Kara-Murza a oferit o analiză profundă și un apel la acțiune pentru toți cei preocupați de viitorul democrației și stabilității în Europa.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News