Explozie la un alt depozit de muniţii din Bulgaria care aparţine omului de afaceri Emilian Gebrev - furnizor de arme către Ucraina

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Incidentul s-a petrecut în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 1, lângă localitatea Karnobat, la depozitul de muniție al companiei „Emko”, deținute de afaceristul Emilian Gebrev. Potrivit presei bulgare, nu au fost răniți, iar situația este sub control.

Exploziile au fost foarte puternice auzindu-se în Karnobat care, se află la 5-6 km distanță, precum și în orașul Burgas aflat 35-40 km de locul deflagrațiilor.

În urmă cu câteva zile, guvernul bulgar a anunțat că pregătește un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina și că se va alătura coaliției pentru furnizarea de muniții forțelor armate ucrainene.

În după-amiaza de duminică, la aproape 17 ore după incident, biroul de presă al guvernului a anunțat că vor fi înăsprite măsurile de securitate „pentru întreprinderile de stat și private din industria militară bulgară”. Luni, Ministerul Economiei și Industriei și Ministerul de Interne vor efectua controale la astfel de amplasamente, scopul fiind consolidarea urgentă a măsurilor de securitate.

„Pe lângă securitatea cetățenilor, a întreprinderilor și a zonelor din jurul lor, prioritatea guvernului este și sprijinirea cuprinzătoare pentru dezvoltarea industriei de apărare bulgare, care este cheia economiei țării”, a mai spus Consiliul de Miniștri.

„Incendiu puternic inexplicabil”

Pe 31 iulie 2022, în urmă cu aproape un an, la același depozit a avut loc un alt incendiu urmat de explozii.

,,Acesta este un incendiu puternic și de neînțeles la miezul nopții. Cel mai important lucru este că nimeni nu a fost afectat. Nu avem cunoștință despre ce s-a întâmplat și încă nu știm ce a provocat exploziile de anul trecut, dar cele de acum de câteva ore", a declarat afaceristul Gebrev, potrivit publicației bulgare Mediapool. El a subliniat că în depozite se aflau materiale destinate producerii produselor de apărare.

Acum un an, Gebrev a recunoscut că explozia de atunci din depozitele de lângă Karnobat poate să nu fi fost întâmplătoare. Cu toate acestea, până acum nu există rezultate din ancheta acelui caz.

Potrivit reprezentanților companiei „Emko”, incendiul nu ar fi putut începe în depozite, fiind mai degrabă provocat din exterior. La fața locului se aflau doi paznici care au văzut flăcările, au raportat incidentul și au părăsit locația îndepărtându-se la aproximativ doi km de aceasta.

,,Specialişti în muniţie, pompieri şi poliţişti investigatori vor inspecta amplasamentul după cele 72 de ore în care amplasamentul va rămâne închis. Amploarea pagubelor cauzate de incendiul care a urmat exploziilor nu este încă clară", a anunţat guvernul câteva ore mai târziu.

 

Un scenariu recurent

 

De-a lungul anilor, incendiile au izbucnit periodic în depozitele companiei „Emko”, ducând la explozii. Nu au existat persoane rănite.

În 2021, procuratura a găsit o legătură între patru incidente, precum și între acestea și otrăvirea lui Emilian Gebrev în 2015.

Cele patru explozii în cauză sunt din 2011, două în 2015 și unul în 2020. Parchetul a precizat că exploziile au fost intenționate, fiind declanșate de la distanță. Toate exploziile au fost precedate de incendii în locațiile respective, iar scopul lor a fost, probabil, evacuarea oamenilor din amplasamente.

Pentru otrăvirea lui Gebrev, fiului său și a directorul de producție al „Emko”, au fost acuzați trei cetățeni ruși care lucrează pentru serviciile de informații militare ale Rusiei, scopul lor fiind „să întrerupă furnizarea de produse speciale către Georgia și Ucraina”.

În pofida anunțului unei legături între otrăvire și explozii și a implicării informațiilor militare rusești în aceste evenimente, procuratura a închis, în 2021, dosarul pentru incendiul și exploziile din 2011 de la baza Emko din satul Lovnidol, situat în centrul Bulgariei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel