Expert rus: Sistemele Patriot din România vor deveni o țintă doar în cazul unui ipotetic conflict

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române
Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române

România a primit din SUA primul sistem de rachete Patriot, eveniment care a fost analizat şi de presa rusă care a intervievat analiști militari.

În cadrul unui interviu acordat publicației Izvestia și citat de Tass, un expert rus precizează că Federația Rusă nu are niciun motiv de îngrijorare după ce Patriot a ajuns în România. Totuși, potrivit acestuia, în cazul unui ipotetic conflict, sistemele americane vor reprezenta cu siguranță o țintă pentru forțele armate ale Rusiei.

Presa rusă subliniază că achiziționarea Patriot va îmbunătăți capacitatea sistemului Aegis Asore de la Deveselu, dar precizează că procesul de înzestrare al României se desfășoară sub o „presupusă amenințare” a flancului estic al NATO, o referire directă la Moscova. Totodată, jurnaliștii ruși amintesc că SUA vor crește efectivele militare în zonă.

 

„România, coloană vertebrală a NATO”

 

Expertul Konstantin Bogdanov, în interviul acordat presei din Rusia, consideră că implementarea Patriot în țara noastră, cât și în Polonia, nu este surprinzătoare. Analistul rus admite că „ambele state reprezintă coloana vertebrală a NATO”.

Bogdanov e de părere că Patriot nu va aduce probleme Rusiei. Dar susține că în cazul unui ipotetic război ele vor deveni ținte în operațiuni împotriva României.

Aceste sisteme de apărare pe timp de pace nu creează dificultăți Armatei ruse, nici în Crimeea. Dar fără îndoială aceste sisteme vor fi considerate ținte când vor fi planificate operațiuni ipotetice împotriva României”, a precizat analistul rus.

 

Cum ar trebui să răspundă Rusia după ce România a achiziționat Patriot

 

Și Ilia Kramnik, expert și analist rus, a acordat un interviu în cadrul căruia a discutat despre înzestrarea Armatei române cu sisteme americane Patriot. Acesta e de părere că asemenea acțiuni nu pot fi trecute cu vedere, iar Federația Rusă ar trebui să răspundă prin întărirea capacităților aeriene.

Astfel de lucruri (n.r. - achiziționarea de către România a sistemelor Patriot) nu pot fi ignorate. Probabil că se va pune accentul pe întărirea capacităților aeriene ale Flotei Mării Negre și a Districtului Militar Sudic”, a precizat Karamnik. El a adăugat că există arme care pot neutraliza aceste sisteme.

Amintim că săptămâna trecut țara noastră a primit primul sistem american Patriot din cele șapte achiziționate. În cadrul ceremoniei care a avut loc atunci, ministrul Nicolae Ciucă a declarat că sistemul de rachete Patriot recepţionat de țara noastră este unul dintre cele mai eficiente şi mai bune sisteme de apărare aeriană şi că va fi urmat de încă trei, care vor intra în dotarea Forţelor Aeriene Române, până la sfârşitul anului 2022.

România a comandat șapte sisteme de rachete Patriot. Toate sistemele ar trebui să ajungă în România și să fie operabile până în 2026. Contractul se ridică la 3,9 miliarde de dolari.

CITEȘTE ȘI: Ambasadorul SUA Zuckerman: România este vârful de lance, primul partener din zona Mării Negre care găzduiește Patriot

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel