Expert militar: Dacă Turcia ar doborî un alt avion rusesc, Erdogan va fi înfrânt pe toate fronturile

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele turc Recep Tayyp Erdogan a avertizat că Turcia va ataca violent trupele regimului sirian al lui Assad, aliat al Federației Ruse, în cazul în care un alt soldat turc își va pierde viața în Siria.

Paisprezece soldaţi turci au fost ucişi şi 45 răniţi de la începutul lunii februarie în atacuri ale regimului sirian în provincia Idlib.

Într-o rară ieșire împotriva Rusiei, Erdogan a cerut Moscovei, aliat al lui Assad, să nu stea în calea Ankarei. Erdogan a avertizat că forțele Turciei vor „ataca forţele regimului peste tot, fără a ţine cont de graniţele Idlib şi de acordul de la Soci, în cazul în care soldaţii noştri din posturile de observare sau din alte locuri sunt afectaţi chiar şi în cea mai mică măsură”.

Analistul politic și profesorul de științe politice rus Gevorg Mirzayan a precizat, pentru publicația Vzglyad, că în cazul în care Turcia ar doborî un avion rusesc pe care l-ar considera o amenințare pentru forțele sale, atunci situația va fi total diferită față de 2015. Analistul a făcut referire la doborârea unui avion Su-24, pe 24 noiembrie 2015, de către un F-16 al Ankarei, la granița Siriei cu Turcia, unul dintre piloți fiind ucis. Incidentul a generat o criză care ar fi putut escalada, dar care a fost soluționată prin canalele diplomatice.

 

Rusia nu crede că NATO va interveni pentru Erdogan în Siria

 

„De această dată (n.r. - dacă Turcia va doborî din nou un avion rusesc) va fi o bătălie pe toate fronturile. Nu am dori acest lucru, Turcia și Rusia sunt parteneri și au interese comune. Dar dacă liderul turc nu își îndeplinește obligațiile, Moscova va acționa unilateral”, a spus Mirzayan.

Expertul a mai adăugat că Erdogan trebuie să convingă poporul turc că Ankara „nu se predă” și își protejează aliații din regiune în fața lui Assad, retorică pe care Moscova o înțelege și o acceptă, dar acest fapt ar trebui să rămână la stadiul de retorică.

În același timp, consideră Mirzayan, Statele Unite și NATO nu se vor implica și nu vor oferi asistență militară Turciei în conflictul din Siria. Amintim că în acest sens, la începutul săptămânii, Ankara a solicitat sprijin militar din partea NATO în acțiunile din Idlib.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel