Expert în apărare: SUA ar evita un război cu Iranul, dar Israelul ar putea atrage Washingtonul într-un conflict

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Tensiunile dintre Statele Unite și Iran au escaladat după asasinarea generalului Qassem Soleimani într-o operațiune americană care a avut loc în Irak. Temerile unui posibil conflict militar între SUA și Iran s-au accentuat, dar Dov S. Zakheim explică într-o analiză că nici SUA și nici Iranul nu își doresc un război. Dar dacă de un război are nevoie Israelul?

Dov S. Zakheim, fost oficial american în administrația Reagan, cu diferite funcții în cadrul Departamentului Apărării și ulterior subsecretar de stat în cadrul Departamentului Apărării (2001-2004), în prezent director la Center of the National Interest, a publicat pe site-ul National Interest o interesantă analiză cu privire la escaladarea tensiunilor dintre SUA și Iran după asasinarea generalului Soleimani de către US Army în Irak.

În viziunea lui Zakheim, nici SUA cât nici Iranul nu își doresc un război, dar oare Israelul are aceeași opțiune? Iar pentru Netanyahu un război cu Iranul ar putea însemna salvarea carierei sale politice.

 

Iranul consideră Israelul la fel de vinovat precum SUA pentru moartea lui Soleimani

 

Fostul oficial american amintește că lichidarea generalului iranian Soleimani, creierul care a coordonat atacurile milițiilor teroriste împotriva Statelor Unite, a fost salutată și de Israel. Soleimani a coordonat atacuri și ale Hezbollah sau ale milițiilor siriene. Cu excepția unor lideri arabi, toți politicienii au salutat moartea lui Soleimani, considerat unul din cei mai periculoși dușmani ai Israelului.

La rândul lui, Iranul a învinovățit în aceeași măsură și Israelul nu doar SUA pentru moartea generalului Soleimani.

Dar Dov S. Zakheim consideră că în ciuda „retoricii aspre emanate atât la Washington cât și de Teheran”, nici Statele Unite, cât nici Iranul nu își doresc un război. Teheranul ar evita în mod cert o confruntare cu US Army, mult mai puternică, iar Donald Trump nu are nevoie de un război în an electoral, având în vedere că populația Americii se poziționează într-o proporție covârșitoare împotriva războiului.

 

Un război cu Iranul l-ar putea salva din punct de vedere politic pe Netanyahu

 

Însă calculele Israelului ar putea să difere față de cele ale americanilor. Față de Trump, Netanyahu duce o „luptă a cărei miză este cariera sa politică” și caută să „obțină imunitate fiind sub urmărire penală” pentru infracțiuni de corupție. „După ce a dus o campanie de un deceniu pe baza capacității sale de a conduce națiunea într-un conflict”, Netanyahu ar putea considera că un război cu Iranul îl va salva din punct de vedere politic și i-ar putea oferi și imunitate. Dar i-ar oferi și un mare plus electoral, gestionând fără îndoială cea mai gravă criză din Orientul Mijlociu de la Războiul din Golf încoace, e de părere expertul american.

Zakheim scrie că deși pentru Netanyahu un război cu Iranul nu ar fi neapărat prima opțiune, „având în vedere dorința sa obsesivă de a rămâne la putere”, ar putea recurge și la un asemenea act. Iar în cazul unui asemenea scenariu, președintele american Donald Trump se va trezi fără nicio altă alternativă iar SUA vor fi nevoite să intervină în sprijinul Israelului, „aruncând astfel America într-un război în Orientul Mijlociu pe care încearcă cu disperare să îl evite”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel