Esper anunță că SUA își dublează eforturile pentru a deține cât mai rapid rachete hipersonice

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Mark Esper, secretarul american al Apărării, a declarat că SUA vor intensifica eforturile pentru a dezvolta rachete hipersonice, în contextul în care Rusia susține că deține deja arme hipersonice.

"Departamentul american al Apărării aproape că a dublat investiţiile pe termen lung - aproape cinci miliarde în anul fiscal 2020 - pentru dezvoltarea de rachete hipersonice în următorii cinci ani. Bugetul pe anul 2021 va fi chiar mai puternic", a afirmat Mark Esper în cadrul unui eveniment organizat de Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (Center for Strategic and International Studies), în Washington.

Departamentul american al Apărării şi agenţiile afiliate, alături de Forţele Aeriene, Forţele Navale şi Forţele Terestre au intensificat semnificativ testele de zbor şi alte experimente hipersonice "pentru a accelera furnizarea acestor capabilităţi în toate formele destinate avioanelor militare cu mulţi ani înainte de termenul stabilit iniţial", a precizat Mark Esper, citat de NationalDefenseMagazine.org, potrivit Mediafax.

Administraţia Donald Trump va prezenta în februarie planul bugetar pe anul 2021.

 

Esper spune că nu există o cursă a înarmării cu rachete hipersonice între SUA și Rusia

 

Mark Esper a negat că există o cursă pentru dezvoltarea de rachete hipersonice. "Nu văd o cursă a înarmării în adevăratul sens. Suntem mereu în competiţie pentru noi modele de armament, iar acesta este doar unul dintre ele", a subliniat şeful Pentagonului.

Rusia este singura naţiune care are rachete hipersonice, a declarat în decembrie 2019 preşedintele Vladimir Putin, avertizând că armata rusă poate distruge orice sistem antibalistic existent sau care poate fi instalat de Statele Unite în Europa ori în altă zonă a lumii. Prima unitate dotată cu rachete hipersonice Avangard a devenit operaţională în decembrie 2019, iar rachetele hipersonice Kinzhal, lansate din avioane MIG-31, sunt în dotarea armatei ruse din 2018.

Vladimir Putin a subliniat că rachetele Avangard depăşesc de cel puţin 20 de ori viteza sunetului, iar cele Kinzhal de zece ori, putând transporta focoase convenţionale ori nucleare. "Sistemul Avangard este o armă a viitorului, capabilă să treacă atât dincolo de sistemele antibalistice existente, cât şi de cele viitoare", a afirmat Vladimir Putin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel