Eșecul Saur. Blindatele produse de România nu au putut rivaliza tehnologic cu cele din vest, dar putea fi Saur salvat printr-o versiune modernizată?

Darius Muresan |
Data publicării:
Transportor blindat amfibiu Saur 2, sursă foto: Romarm
Transportor blindat amfibiu Saur 2, sursă foto: Romarm

Trasportoarele Saur 2 și dezvoltarea Saur 3 au fost proiecte în care industria de apărare din România și-a pus mari speranțe. Fără însă ca aceste speranțe să se concretizeze.

Blindatele Saur 8x8 nu a putut, din punct de vedere al tehnologicie, să concureze cu tehnologia companiilor din vest.

Azi, în ceea ce privește trasportoarele blindate, Piranha 5 e unul din programele de succes ale Armatei române. 

România se află în programul de înzestrare cu transportoarele moderne Piraha 5, cu implicarea directă a industriei, în contextul în care etapa actuală prevede producerea în țară a blindatelor de ultimă generație. În total, Armata română a contractat 227 de transportoare blindate, în valoare de 868 de milioane de euro.

Mai mult, ca dovadă a succesului programului, în luna februarie, Ministerul Apărării din România a anunțat oficial suplimentarea programului Piranha 5 cu încă 150 de blindate. Informația a fost anunțată încă de la finalul anului 2022 de către DefenseRomania, dar nu era încă oficială.

2. Piranha V,... (piranha-v-romania_49548100.jpg)

Piranha V, sursă foto: Forțele Terestre Române

 

Eșecul programului Saur. Dar ar fi putut fi salvat programul de producere a blindatelor românești Saur?

 

Desigur, Saur 2 nu a putut concura cu piața externă. Saur a fost produs de Automecanica Moreni, companie care a dezvoltat și un prototip Saur 3. 

Saur 2 a fost omologat iar producția - gata de lansare.

În 2011 Ministerul Apărării din România și-a anunțat intenția de a achiziționa Saur 3 în programul național „Transportor blindat pentru trupe 8×8”. Achiziția nu s-a concretizat.

Avantajul Saur e faptul că e un blindat amfibiu.

Fără comenzi în țara de origine, e cât se poate de evident că Saur nu a avut nicio șansă pe piața externă.

3. Transporto... (saur_2_85437900.jpg)

Transportor blindat amfibiu Saur 2, sursă foto: Romarm

Viorel Manole, directorul Patromil (Asociația Patronală Română a Producătorilor de Tehnică Militară), în una din edițiile recente ale emisiunii Obiecitv EuroAtlantic de la DefenseRomania, vorbind despre industria de apărare, a admis că Saur nu a putut concura cu transportoarele blindate produse de companiile din vest.

El a precizat însă că dezvoltarea unor versiuni ulterioare, i-ar fi adus îmbunătățiri tehnologice majore care ar fi putut modifica această balanță. 

„La Moreni s-au produs peste 500 de transportoare blindate, și amfibii și neamfibii. Au fost exportate și prin Africa de Nord. A fost și cunoscutul Saur 2 care a trecut toate testele de omologare cu Armata română. Apoi ne-am oprit când de fapt am fi putut, pas cu pas, să introducem un blindaj mai inteligent, comunicații moderne și inteligente, sisteme antiincendiu mai performante. Ne-am oprit la momentul omologării”, a precizat Viorel Manole. 

El a mai amintit de un program neconcretizat, e vorba de Agilis 8x8, transportoare care ar fi trebuit produse de către Romanian Military Vehicle Systems, un joint-venture format din Uzina Moreni și nemții de la Rheinmetall.

În ceea ce privește Saur, în 1988 România a început la Moreni dezvoltarea transportorului B33 Zimbru. Dezvoltarea a durat până în 1991. Zimbru s-a bazat pe modelul sovietic BTR-80. Totodată, ROMARM a dezvoltat în anii 2000 și Saur 1, variantă îmbunătățită a Zimbrului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel