”Elitnîi Raket”. Modernele rachetele de croazieră rusești Kh-101 au probleme; britanicii presupun că sunt asamblate în grabă

Racheta Kh-101 / Ministerul rus al apărării
Racheta Kh-101 / Ministerul rus al apărării

Federația Rusă are, se pare, probleme cu producția prestigioaselor rachete cu rază lungă de acțiune Kh-101 cu bazare aeriană (denumirea NATO AS-23a Kodiak). Defecțiunile au probabil legătură cu sancțiunile impuse de Occident economiei ruse.

În Federația Rusă totul merge ceas, ne anunță propaganda de la Moscova, în timp ce Vladimir Putin sau Serghei Șoigu sunt prezentați în timpul vizitelor de la fabricile industriei ruse de armament.

Totuși, se pare că mai există și probleme, unele chiar când vine vorba de producția modernelor rachete de croazieră Kh-101.

În analiza sa zilnică, publicată pe rețeaua X (Twitter), ministerul Apărării al Marii Britanii a raportat că din fotografiile din surse deschise din 31 martie 2024 se pot vedea resturile unei rachete căzute într-un câmp din regiunea rusă Saratov.

 

Kh-101, o rachetă modernă, dar făcută în grabă

Imaginea principală este o captură de ecran a unei rachete rusești, probabil o Kh-101, care lansează contramăsuri în timpul atacului asupra barajului de pe Nipru din 22 martie 2024. În chenar, imaginea unei rachete Kh-101 lansate către Ucraina în 2023. Sursa foto: The Aviationist.

Inițial, s-a crezut că acestea erau părți ale unei posibile drone ucrainene, dar, în urma unei examinări mai detaliate, s-a stabilit că aceste fragmente sunt, probabil, fragmente ale unei rachete de croazieră ruse Kh-101/Kh-102 (conform clasificării NATO AS-23 Kodiak) lansate de la bordul bombardierelor rusești.

„Este foarte probabil ca resturile (căzute) să se fi datorat unei defecțiuni a rachetei Kodiak care a fost trasă în direcția Ucrainei în acea dimineață (31 martie)”, a declarat Ministerul Britanic al Apărării, în briefingul său.

Potrivit ministerului britanic al apărării, este foarte probabil ca defecțiunea să indice că rușii au probleme cu producția de rachete, care este afectată de sancțiunile occidentale, precum și de graba de a îndeplini planul impus de conducerea de la Moscova.

Racheta Kh-101 este un proiectil rusesc de înaltă precizie de primă clasă, cu o rază de zbor de aproximativ 4.000 km. Rusia folosește în mod activ astfel de rachete împotriva Ucrainei și, cel mai recent, le-a îndreptat către infrastructura energetică a Ucrainei.

În noaptea de duminică, 31 martie 2024, forțele de ocupație ruse au lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei. Forțele ruse au folosit atunci 11 drone tip Shahed, rachete balistice Iskander-M, rachete aeriene ghidate Kh-59 și 14 rachete de croazieră Kh-101, acestea din urmă fiind lansate de la bordul bombardierelor strategice Tu-95MS, care cel mai probabil au decolat de la baza aeriană Engels din regiunea Saratov. 

Regiunea Saratov, unde au căzut resturile, este cunoscută ca fiind locul de plecare al bombardierelor aeriene ruse cu rază lungă de acțiune. Aici se află aeroportul Engels, unde sunt staționate câteva dintre aceste bombardiere.

 

Rusia au lansat din nou o rachetă Kalibr

 

În timpul ultimului atac, invadatorii ruși au lansat o rachetă Kalibr, pentru prima dată după  25 septembrie 2023, arată expertul militar Oleksandr Kovalenko, într-o analiză din 6 aprilie.

"Lansarea a fost efectuată din districtul Novorossiysk, iar racheta a ocolit Crimeea și după ce a intrat în regiunea Herson, s-a îndreptat spre Melitopol, apoi spre Zaporijia, unde a fost neutralizată cu succes", scrie Oleksandr Kovalenko.

Potrivit acestuia, stocurile rușilor de Kalibr sunt destul de mari. Rusia are mai multe dintre aceste rachete decât, de exemplu, X-101/555/55”, atrage atenția expertul ucrainean.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel