Până acum, situația economică a Rusiei ( în ciuda războiului de până acum) arăta diferit. Economia rusă s-a consolidat în ciuda sancțiunilor occidentale. În ultimii doi ani, PIB-ul țării a crescut cu o rată de 4,1% pe an.
Dar creșterea economică a fost ajutată semnificativ de tranziția către așa-numita economie de război, adică producția de arme special în scopul conflictului din Ucraina. Prin urmare, creșterea economică nu are o bază solidă care s-ar reflecta într-o creștere a nivelului de trai al populației.
Mai mult, situația s-ar putea agrava și mai mult în lunile și anii următori.
Veniturile din vânzările de petrol și gaze reprezintă aproximativ o treime din bugetul Rusiei. Rusia va încasa cu un sfert mai puțin din materii prime energetice, arată previziunile ministerului finanțelor.
Dacă prețurile rămân la acest nivel, țara ar putea pierde aproximativ un trilion de ruble (aproximativ 11-12 miliarde de dolari), pe parcursul întregului an, conform estimărilor.
Economia rusă este în prezent puternic afectată de scăderea prețurilor petrolului pe piețele mondiale. Acest lucru a fost cauzat de îngrijorările legate de o posibilă recesiune globală din cauza politicii tarifare a președintelui american Donald Trump. Decizia cartelului OPEC de a accelera creșterea producției de petrol a contribuit, de asemenea, la aceasta.
Bugetul Rusiei pentru acest an a mizat pe un preț mediu al petrolului local din Ural de puțin sub 70 de dolari pe baril. În schimb, valoarea sa este în jur de 50 de dolari pe baril.
Rusia a majorat deja cheltuielile pentru apărare în 2025, până la 6,3% din PIB, cel mai ridicat nivel de la Războiul Rece încoace, în timp ce țara își continuă războiul în Ucraina , aflat acum în al patrulea an.
Ratele rămân ridicate
Un alt pericol provine din performanța economiei chineze. Beijingul a devenit cel mai mare cumpărător de petrol rusesc. Cu toate acestea, economia sa încetinește, iar războiul comercial cu Statele Unite ar putea să o afecteze negativ.
Rusia se confruntă și cu probleme legate de decizia de a trece la o economie de război. Acesta a fost un motor al creșterii economice în ultimii doi ani, deoarece țara a trebuit să investească resurse semnificative nu doar în producția de arme, ci și în consolidarea lanțurilor de aprovizionare legate de China și India din cauza sancțiunilor occidentale.
Totuși, trecerea la economia de război s-a încheiat, iar cheltuielile militare nu sunt așteptate să crească atât de rapid în acest an, ceea ce va afecta performanța întregii economii.
Mai mult, Rusia este sufocată de politica monetară strictă aplicată de banca centrală a țării și de șefa acesteia, Elvira Nabiullina. Rata dobânzii rămâne la un nivel extrem de 21%. Acest lucru face ca împrumuturile să fie mai scumpe pentru companii și le împiedică investițiile, arată Reuters.
Mulți analiști cred că, de acum înainte, guvernul nu va avea altă opțiune decât să majoreze în continuare impozitele (anul acesta a fost deja majorat impozitul pe venit și cel pe profitul companiilor), să reducă unele cheltuieli sociale sensibile și să se îndatoreze dacă dorește să echilibreze bugetele viitoare fără a reduce cheltuielile pentru apărare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News