E depozitul de muniție de la Cobasna o miză reală? Trupele ruse de ocupație din Transnistria în fază latentă, după o perioadă mai activă în 2022

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Depozitul de muniție de la Cobasna, Transnistria. Sursă foto: www.Stiri.md
Depozitul de muniție de la Cobasna, Transnistria. Sursă foto: www.Stiri.md

În contextul în care Republica Moldova a dejucat recent o tentativă de destabilizare și o lovitură de stat instrumentată de Federația Rusă, nu puțină lume s-a întrebat dacă depozitul de muniție din Cobasna păzit de trupele ruse e o miză reală.

Întrebarea dacă depozitul de muniție de la Cobasna, Transnistria poate fi o miză pentru Federația Rusă e cât se poate de legitimă în contextul în care atât Rusia cât și Ucraina caută cu disperare muniție pentru a alimenta în continuare mașinăriile de război.

În depozitele de la Cobasna sunt peste 20.000 de tone de muniție de muniție. Depozitul datează încă din perioada URSS și era un punct strategic. Ulterior, marea majoritate a munițiilor a fost stocată la Cobasna după retragerea trupelor sovietice din RDG și Cehoslovacia, precum și alte state ale fostului lagăr socialist.

Cele 20.000 de tone de muniție nu sunt transportabile, majoritatea fiind expirate, iar mutarea lor ar risca să provoace un dezastru.

Potrivit specialiștilor, doar aproximativ 5.000 de tone din cele 20.000 ar mai fi în stare de funcționare.

 

Situația din Transnistria: Trupele ruse de ocupație, în fază latentă, după o perioadă mai activă în 2022

 

Valeriu Mija, Secretar de Stat în domeniul politicii de apărare, planificării apărării naționale și interoperabilității militare, a vorbit în exclusivitate despre situația din Transnistria, într-un interviu pe care l-a acordat DefenseRomania,

Publicația noastră a fost primită la Chișinău de către înaltul oficial, unde la sediul Ministerului Apărării al Republicii Moldova, Valeriu Mija a purtat un dialog despre situația din Republica Moldova și starea Armatei Naționale. Delegația României a fost condusă de col. (r.) Ion Petrescu.

„În Transnistria sunt doi factori: Primul e personalul militar al Federației Ruse plus trupele militare separatiste din zona transnistreană iar al doilea factor e depozitul de la Cobasna unde sunt stocate în jur de 20.000 de tone de muniție potrivit ultimului raport al vizitei ambasadorilor OSCE din 2006. Majoritatea munițiilor sunt expirate, sunt păzite de unitățile militare ruse. Statu quo-ul e neschimbat, există multă informație speculativă vis-a-vis de acest depozit, dar în acest moment discuțiile sunt într-o pauză strategică.

Referitor la unitățile militare ale Federației Ruse în Transnistria, noi am observat o activizare a lor în perioada februarie - iulie (n.r. - 2022), dar ma mult acțiuni de antrenament și de verificare a capacităților de luptă. Acum sunt în stare latentă, dacă ne uităm pe statistică nu diferă față de anii precedenți. Concluzia noastră (n.r. - a Ministerului Apărării din Republica Moldova) e că situația e una ordinară. Evident că în Transnistria au fost incidente în Tiraspol ori alte regiuni, catalogate ca acte teroriste, dar nu putem infirma ori confirma aceste informații. Ne bazăm pe informațiile pe care noi le deținem la Comisia Unificată de Control și la Comandamentul Militar Întrunit”, a conchis Valeriu Mija.

De precizat că în martie anul trecut Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a decis excluderea Federației Ruse din organizație și a fost votat în unanimitate amendamentul ce prevede recunoașterea oficială a Transnistriei ca zonă de ocupație rusă.

Urmărește integral inteviul pe care l-a acordat DefenseRomania la Chișinău Valeriu Mija, Secretar de Stat în domeniul politicii de apărare, planificării apărării naționale și interoperabilității militare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel