După pierderile suferite în Ucraina, trupele ruse au primit un nou lot de tancuri de tip T-90M Proryv

Ionel Copcea |
Data publicării:
Tancul principal de luptă T-90M "Proryv-3"
Tancul principal de luptă T-90M "Proryv-3"

Serviciul de presă al societății Uralvagonzavod din Rusia a anunțat, pe 17.05.2022, livrarea unui nou lot de tancuri T-90M Proryv către trupele ruse.

La Uralvagonzavod, parte a corporației de stat Rostec, s-a desfășurat o ceremonie privind predarea către Ministerul rus al Apărării a unui nou lot de tancuri de tip T-90M Proryv”, se arată într-un comunicat de presă al societății, preluat de agenția de presă Tass.

Reprezentanții societății au precizat că, în cadrul comenzilor de stat pentru apărare, întreprinderea livrează la trupe atât tancuri noi, cât și modernizate la nivelul T-90M Proryv.

Noul model de tanc a fost dezvoltat de Biroul de proiectare Ural din cadrul Uralvagonzavod. După cum au subliniat reprezentanții acestuia, tancul T-90M Proryv este cel mai avansat din familia T-90 și cel mai adaptat la operațiunile desfășurate în condiții de luptă moderne. Acest lucru se datorează protecției sporite, sistemului automatizat de conducere a focului și nivelul ridicat de supraviețuire asigurat echipajului.

Procesul de modernizare s-a făcut pe mai multe niveluri, astfel încât T-90M poate fi considerat un vehicul de luptă complet nou. Acesta a primit un tun nou, diferit de cel din producția de serie, precum și un motor mai puternic de 1.130 de cai putere. Tunul cu calibrul de 125 de milimetri asigură utilizarea de muniții noi de mare putere, precum și a unei rachete dirijate, care poate distruge tancurile adversarului la o distanță de până la cinci kilometri.

Noul vizor multicanal al tancului asigură folosirea armelor în orice moment al zilei. În plus, capacitatea de a schimba date cu alte vehicule în timp real a devenit una dintre principalele caracteristici ale tancului modernizat. Blindajul tancului T-90M este prevăzut cu un înveliș special, similar cu cel folosit la tancul T-14 Armata.

 

Rusia dispune de aproximativ 65 de tancuri T-90M Proryv

 

Primul lot de tancuri modernizate T-90M Proryv a fost livrat la trupe în primăvara anului 2020. La forumul Armata-2021, Ministerul rus al Apărării și societatea Uralvagonzavod au încheiat un contract privind furnizarea de tancuri noi T-90M Proryv, precum și modernizarea tancurilor de luptă T-90 la versiunea T-90M.

Comentariul autorului: Potrivit datelor existente din surse publice, se pare că, în prezent, trupele ruse dispun de aproximativ 65 de tancuri de tip T-90M Proryv.

Acestea se află în dotarea unor structuri aparținând Armatei 1 Tancuri a Regiunii Militare Vest, respectiv Divizia 2 Infanterie Moto - Kalininets și Brigada 27 Infanterie Moto - Mosrentgen.

Noile tancuri sunt întrebuințate și în cadrul operației militare speciale de pe teritoriul Ucrainei, fiind semnalate în special în Regiunea Harkov. De altfel, la începutul lunii mai, militarii ucraineni au prezentat imagini cu un tanc de acest tip distrus în timpul confruntărilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel