După construirea celor două portavioane, britanicii au probleme cu achiziția de avioane și completarea grupului de luptă

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Portavionul britanic HMS Queen Elizabeth, sursă foto: Royal Navy
Portavionul britanic HMS Queen Elizabeth, sursă foto: Royal Navy

Marea Britanie a cheltuit sume importante pentru cele două noi portavioane ale Royal Navy iar în prezent nu poate acoperi costurile pentru avioane și completarea grupului de luptă.

Potrivit celor de la Forbes, portavioanele HMS Queen Elizabeth și HMS Prince of Wales au costat Regatul Unit aproximativ 8 miliarde de dolari. Navele sunt cu adevărat impresionante, dar, există o problemă. Sursa citată precizează într-o analiză că Londra nu mai dispune de fonduri pentru a achiziționa aeronave și pentru a construi nave care să completeze grupul naval de luptă.

HMS Queen Elizabeth este „bijuteria Coroanei” britanice. Portavionul e cea mai mare navă de război construită vreodată de britanici, fiind lansată la apă în 2017. Portavionul va deveni operațional în cursul anului viitor. Portavionul HMS Queen Elizabeth va fi completat de HMS Prince of Wales din aceeași clasă.

Ambele portavioane vor transporta aeronave F-35B. Marea Britanie s-a angajat în 2015 să achiziționeze 138 de aeronave F-35, dar sursa citată precizează că procesul de înzestrare se derulează lent.

Subiectul este preluat și de către cei de la Defense News, care citează un raport din 25 iunie al National Audit Office (NAO). Potrivit raportului în cauză, probleme sunt și la sistemul radar Crowsnest dezvoltat de Lockheed Martin pentru elicopterele Merlin ale Royal Navy, program a cărui dezvoltare e deja întârziată cu 18 luni. Totodată, construirea navelor logistice care să completeze grupul naval e pusă sub semnul întrebării, NAO ridicând problema finanțării.

Forbes precizează că lista deficiențelor continuă în contextul în care grupurile navale ar trebui completate cu fregate pentru lupta antisubmarin și distrugătoare. Potrivit sursei citate, în prezent, Royal Navy operează doar 13 fregate vechi Type 23 și șase distrugătoare Type 45. Fregatele ar trebui scoase din uz începând cu 2023 și înlocuite cu noile fregate Type 26 care însă nu vor intra în serviciul Royal Navy mai devreme de 2027.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel