După ce va vinde României 32 de avioane F-16, Norvegia cumpără bombe smart StormBreaker pentru flota sa de F-35

Sursă foto: Lockheed Marin
Sursă foto: Lockheed Marin

Norvegia achiziționează avioane de generația a V-a de tip F-35 Lightning II care vor înlocui flota actuală de F-16 Fighting Flacon. O parte din F-16 vor ajunge în dotarea Forțelor Aeriene Române. În contextul achiziției de F-35, Norvegia va achiziționa și muniție smart (inteligentă) de tip StormBreaker.

Norvegia va avea operaționale până în 2025 nu mai puțin de 52 de avioane de ultimă generație F-35 Lightning II. 

În acest context, flota de F-16 Fighting Falon, întreținută în condiții excelente, va fi vândută. 16 avioane F-16 norvegiene au fost vândute către compania privată Draken International (n.r. companie militară privată din S.U.A), în timp ce 32 de avioane F-16 vor ajunge fi achiziționate de România.

România va achiziționa 32 de aeronave, la un preț excelent de 345 de milioane de euro, la care se adaugă pachetul logistic de 100 de milioane de euro. Avioanele sunt foarte bine întreținute, mai moderne decât prima escadrilă din Portugalia, și au o resursă de viață de încă aproximativ 10 ani, suficientă pentru planul nostru de a face trecerea pe F-35 Lightning II. 

Dar, așa cum semnalează și Defense News, Norvegia investește masiv și în ceea ce privește armamentul pentru avioanele de generația a V-a F-35. Citat de publicația americană, generalul norvegian Sigurd Fongen a confirmat că Norvegia va achiziționa bombe smart de tip StormBreaker pentru viitoarele F-35.

Un reprezentant al Raytheon, producătorul bombelor, a confirmat în cadrul showului aviatic Farnborough Airshow din Marea Britanie, într-un interviu acordat publicației C4ISRNET, că Norvegia va cumpăra StormBreaker, fără să avanseze un număr ori alte detalii.

 

Despre bomba „inteligentă” StormBreaker 

 

2. F-35, surs... (f-35-racheta-mentenanta-intretinere_65200600.jpg)

F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Publicația noastră a scris încă de la finalul anului trecut că o escadrilă de F-15 staționată la Baza Aeriană Mountain Home din Idaho (NV SUA) a devenit prima unitate de luptă, care a folosit bomba inteligentă GBU-53/B StormBreaker, cunoscută anterior sub numele SDB II (Small Diameter Bomb II).

După F-15, bombele StormBreaker vor fi integrate și pe F/A-18E/F Super Hornet și F-35 Lightning II.

Bomba StormBreaker poate lovi ținte staționare la o distanță de până la 110 km și ținte în mișcare până la 72 km. Ca sistem de ghidare, folosește o combinație formată dintr-un radar activ pe unde milimetrice, laser semiactiv,  senzor în infraroșu și sistem GPS-inerțial.

Bomba StormBreaker a fost și în atenția Forțelor Aeriene britanice, dar s-a renunțat la aceasta în schimbul rachetei aer-sol Spear-3, care la caracteristici de masă (100 kg) și dimensiune (lungime 1,8 m și diametru 18 cm) cvasisimilare cu StormBreaker, are o rază maximă de acțiune de 130-140 km, dar și un focos de aproape două ori mai mic.

La nivelul anului 2021, o bombă StormBreaker avea un cost de 195.000 de dolari, în timp ce o rachetă Spear-3 este estimată la 500.000 de dolari, ultima fiind totuși încă în dezvoltare.

CITEȘTE ȘI: 15 mai 2023 ar putea să nu fie sfârșitul MiG-21 LanceR. România ia în calcul prelungirea serviciului bătrânelor avioane

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel