Două ţări vecine, două programe militare aproape identice: În timp ce România încă negociază cu Naval Group, Bulgaria începe construcția unei noi nave din clasa MMPV

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Navă de patrulare de nouă generație din clasa MMPV, destinată înzestrării Forțelor Navale Bulgare. Sursa foto: NVL Group.
Navă de patrulare de nouă generație din clasa MMPV, destinată înzestrării Forțelor Navale Bulgare. Sursa foto: NVL Group.

Chila celei de-a două nave de patrulare de nouă generație din clasa MMPV, destinată înzestrării Forțelor Navale Bulgare, a fost așezată pe platforma şantierului naval din Varna. După cum bine aţi citit este vorba despre cea de-a două navă din clasa MMPV pentru Forțele Navale Bulgare, pentru că primea este deja în proces de construcţie, din decembrie 2021, pe șantierul naval MTG Dolphin din Varna. Ca o comparaţie, la trei ani de când trebuia demarată construcția corvetelor românești, francezii de la Naval Group spun că încă poartă negocieri cu autorităţile române.

În programul militar de înzestrare cu nave de patrulare, demarat de autorităţile de la Sofia, sunt implicate Marina bulgară, grupul NVL și constructorul naval MTG-Dolphin.

Navele se bazează pe un proiect testat de NVL Group și sunt construite în Bulgaria de MTG Dolphin, care este subcontractant. Cele două nave sunt construite la instalația MTG Dolphin din Varna, Bulgaria, cu participarea a numeroși furnizori locali.

In decembrie 2021, pe șantierul naval MTG Dolphin din Varna, a început construcția primei nave de patrulare de nouă generație, clasa MMPV, destinată Forțelor Navale Bulgare.

Proiectul este implementat sub conducerea și coordonarea grupului german NVL, care, în noiembrie 2020, a semnat un contract pentru furnizarea a două nave de patrulare pentru Forțele Navale din Bulgaria.

Contractul reprezintă cel mai mare proiect derulat în prezent de Forțele Navale din Bulgaria, prin care țara vecină intenționează să contribuie cu nave noi și multifuncționale la misiunile comune desfășurate sub auspiciile NATO și ale Uniunii Europene. Costul programului este estimat la 420 de milioane de euro și prevede livrarea primei nave în trimestrul trei al anului 2025, iar a celei de-a doua în 2026. 

Pe 22 iunie 2023, la aproape un an de la ceremonia de punere a chilei primei nave de patrulare MMPV pentru Marina bulgară, a avut loc la Șantierul Naval MTG Dolphin punerea chilei celei de-a doua nave.

Potrivit informațiilor oficiale, navele sunt din clasa MMPV (nave de patrulare modulare multirol - Multipurpose Modular Patrol Vessels), vor avea un tonaj de 2.300 de tone și lungimea de aproximativ 90 de metri.

 

La trei ani de când trebuia demarată construcția corvetelor românești, francezii de la Naval Group spun că încă poartă negocieri

 

În 2019 Asocierea dintre Șantierul Naval Constanța și francezii de la Naval Group a fost declarată câștigătoarea licitaţiei derulate pentru realizarea programului militar de înzestrare „Corveta Multifuncțională”.

În vara acestui an se fac patru ani de când Asocierea dintre Șantierul Naval Constanța și Naval Group a fost declarată câștigătoare.

La începutul acestui an, Stephane Fremont, director programe nave de luptă la Naval Group, a precizat că francezii speră să finalizeze acordul, dar admit practic că mai sunt multe de negociat. Chiar și la 4 ani de la desemnarea câștigătorului.

„Încă încercăm să găsim convergența asupra termenilor acordului, care a fost amânat de foarte mult timp. Mai avem câteva puncte de rezolvat, aș spune de ambele părți, pentru a semna contractul. Contractul, prin definiție, este un document în care ambele părți sunt de acord asupra unui lucru, așa că mai sunt câteva aspecte de negociat, a precizat, la momentul respectiv, oficialul francez care a adăugat că speră să se ajungă la un acord „cât mai curând posibil”.

În tot acest timp, când prima corvetă trebuia deja finalizată, în bazinul Mării Negre se desfășoară un război de mai bine de un an şi jumătate ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina pe 24 februarie 2022. 

Recent, Ministrul Apărării Naționale (MApN) a vorbit azi despre contractul „Corveta Multifuncțională”. Angel Tîlvăr a confirmat că MApN așteaptă un răspuns din partea gigantului francez Naval Group până la finalul acestei lunii iunie. Suntem deja în luna iulie, iar pe tema acestui subiect nu au apărut noi informaţii.

Întârzierile au fost cauzate de neînțelegeri financiare. În fapt, acest lucru a fost confirmat și de oficiali francezi. E vorba de neînțelegeri financiare în cadrul Asocierii, între Naval Group și Șantierul Naval Constanța. 

De-a lungul anului trecut Ministerul Apărării a prelungit de mai multe ori termenul în care a solicitat Asocierii dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța să semneze contractul. Într-o declarație extrem de interesantă, Angel Tîlvăr a precizat, 14 iun 2023, că partea franceză are la dispozitie cateva zile să semneze acordul. În caz contrar „va fi solicitat următorul” clasat pe lista ofertelor depuse în cadrul licitaţiei derulate în urmă cu mai bine de patru ani.

Astfel, dacă francezii nu semnează contractul, MApN va solicita discuții Damen, următoarea companie clasată.

Oferta Damen pentru România sunt corvete Sigma 10514 cu armament american. Pe locul trei s-au clasat italienii de la Fincantieri.

Olandezii au anunțat anul trecut că își mențin ofertă și au plusat, precizând că în contextul războiului declanșat de Rusia în Marea Neagră pot recupera timpul pierdut, corvetele putând fi construite concomitent la șantierele românești de la Galați și Mangalia, deținute de Damen. DefenseRomania a redactat acest articol la data de 04.07.2023, moment până la care ultimatumul dat de Ministrul Apărării Naționale a rămas la nivel de simpla declaraţie.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel