MBDA, salt uriaș în dezvoltarea rachetelor. Akeron - singura rachetă de generația a V-a folosită în situații reale de luptă

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Racheta de generația a V-a Akeron MP MBDA, integrată pe un blindat Sherpa 4x4. Foto: Eurosatory 2022 @DefenseRomania
Racheta de generația a V-a Akeron MP MBDA, integrată pe un blindat Sherpa 4x4. Foto: Eurosatory 2022 @DefenseRomania

Gigantul european MBDA a prezentat în cadrul expoziției Eurosatory racheta de generația a V-a Akeron MP. Racheta e de fapt o rebranduire, dar în fapt e singura rachetă de generația a V-a combat proven. 

În cadrul evenimentului Eurosatory 2022 de la Paris, unde redacția noastră a fost prezentă, un pavilion impresionant l-au avut cei de la MBDA care au prezentat diferite tipuri de rachete, sisteme de apărare - unele dintre ele propuse și României, dar despre acest subiect vom discuta în materialele următoare -, dar și atât de așteptatele soluții pentru a contracara sistemele aeriene fără pilot (C-UAS). 

Despre toate acestea și despre multe alte subiecte de la Eurosatory 2022, în materialele următoare.

Una din cele mai așteptate prezentări de la Eurosatory 2022 a fost Akeron MP. Akeron e de fapt Missile Moyenne Portée (MMP), singura rachetă de generația a V-a aflată în producție și totodată combat proven. 

Această rebranduire are loc în contextul în care famila de rachete MBDA se dezvoltă continuu iar Frederic Michaud, Head of Battlefield Sector for Sales & Business Development, în cadrul unei prezentări a Akeron a precizat că redenumirea are și obiectivul de a clarifica confuzia generată cu precădere în spațiul anglo-saxon.

MBADA a prezentat și Akeron LP, aflat în dezvoltare, fosta rachetă cu rază lungă MHT.

3. Akeron LP ... (akeron-lp_36730500.jpg)

Akeron LP MBDA, generația a V-a, foto: Eurosatory 2022 @DefenseRomania

În fapt, ne-au precizat reprezentanții companiei, diferența dintre Akeron MP și Akeron LP e generată doar de raza de acțiune.

Rachetele Akeron au fost folosite în situații de luptă reale și se află în înzestrarea forțelor armate franceze. În versiunea MMP, se alfă și în înzestrarea Belgiei și Suediei.

 

Akeron MP, singura rachetă de generația a V-a combat proven

 

Akeron cântărește doar 15 kilograme, are o lungime de 1.3 metri și un diametru de 140 mm. Raza de acțiune este de peste 4.000 m, indiferent de condițiile meteo.

Deși Akeron e în esență o rachetă antitanc, Frederic Michaud, reprezentantul companiei ne-a mărturisit că ea poate fi folosită și antipersonal și antinfrastructură.

2. Racheta de... (akeron-mp_68796400.jpg)

Racheta de generația a V-a Akeron MP MBDA, foto: Eurosatory 2022 @DefenseRomania

Akeron LP, o versiune care ar urma să fie integrată și pe elicoptere sau drone e în curs de dezvoltare. Akeron va fi integrat și în cadrul gigantului program francez Scorpion prin care sunt dezvoltate blindatele Grifon și Jaguar și care va avea și o componentă importantă privind achiziționarea de vehicule blindate 4x4 pentru armata franceză. 

Ceea ce credem că e important de precizat e că ambele rachete, atât Akeron MP și Akeron LP, vor fi integrate de MBDA în programul LynkEUs.

Programul LynkEUs reprezintă o premieră tehnologică și industrială. Programul e condus de MBDA și face parte din inițiativa europeană PESCO. Se bazează pe cooperare industrială între parteneri pentru a dezvolta capacități la cel mai înalt nivel. Astfel, programul condus de MBDA reunește nume mari din industria de apărare din mai multe state, precum Franța, Belgia și Cipru.

 

Akeron MP, integrat pe blindat 4x4

 

4. Racheta de... (akeron-sherpa_84428400.jpg)

Racheta de generația a V-a Akeron MP MBDA, integrată pe un blindat Sherpa 4x4. Foto: Eurosatory 2022 @DefenseRomania

Revenind la Akeron, ceea ce ne-a atras atenția e că la pavilionul MBDA, Akeron MP, singura rachetă de generația a V-a combat proven, era integrat pe un vehicul blindat de tip Sherpa Light, propuse României de către Arquus.

Totodată, la standul companiei franceze una din „vedete” a fost vehiculul blindat Scarabee, integrat cu o rachetă Akeron MP MBDA de generația a V-a.

Vom reveni în zilele următoare și cu alte materiale de la Eurosatory 2022 de la Paris, dar și cu materiale ce privesc exclusiv înzestrarea Armatei române.

MMP - Akeron MP, testat cu succes de forțele armate franceze. Sursă @MinisterulApărării de la Paris

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel