Donald Trump vrea un NATO arab în Orientul Mijlociu

Crişan Andreescu / 28 iul 2018 / 22:32

Administrația de la Casa Albă vrea  să pună bazele unei alianțe politice cu statele arabe din Golf, respectiv Egipt și Iordania pentru a contracara extinderea  Iranului în regiune, potrivit oficialilor americani și arabi.

Administrația Trump dorește ca aceste state să coopereze pe subiecte precum apărarea antirachetă, pregătirea militară, lupta împotriva terorismului și alte aspecte, cum ar fi consolidarea relațiilor economice și diplomatice regionale, au adăugat mai mulți oficiali americani, potrivit Reuters.

Planul de a crea ceea ce oficialii de la Casa Albă și Orientul Mijlociu sunt  cunoscute probabil ca Alianța Strategică a Orientului Mijlociu (MESA),  numite un "NATO arab" al aliaților musulmani sunniți, alianță ce  ar putea fi discutat la un summit prevăzut provizoriu pentru 12 – 13 octombrie, la Washington.

MESA va servi ca un bastion împotriva agresiunii iraniene, terorismului, extremismului și va aduce stabilitate în Orientul Mijlociu", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național al Securității al Casei Albe.  Acesta, însă a refuzat să confirme cănd vor avea loc totuși aceste negocieri.

Tensiunile au crescut din momentul în care liderul de la Casa Albă a anunțat, în luna mai,  că Statele Unite se vor retrage din  acordul nuclear cu Iranul. Donald Trump  a spus că va semna un memorandum care va restabili sancțiunile pentru Iran. "Voi institui cele mai profunde sancțiuni economice"., a declarat la momentul respectiv Donald Trump.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy