Documente declasificate: Marea Britanie, invitată să participe la programul avionului stealth F-117

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
F-117 Nighthawk, sursă foto: US Air Force
F-117 Nighthawk, sursă foto: US Air Force

O serie de documente declasificate din Arhivele Naționale Britanice, în anul 2018, au confirmat ceea ce de-a lungul anilor a fost în mare parte un zvon. Statele Unite au invitat Marea Britanie să participe la programul pentru avionul de luptă stealth F-117.

Publicaţia britanică UK Defence Journal precizează că printre documentele declasificate recent din Arhivele Naționale Britanice s-au găsit informaţii care arată că fostul președinte american Ronald Reagan i-a oferit, în anul 1986, premierului britanic Margaret Thatcher șansa ca ambele țări să lucreze la programul pentru avionul luptă stealth F-117.

Programul a primit numele de cod Project Moonflower. Se înțelege că Ministerul britanic al Apărării a refuzat oferta, deoarece era încă un „ black programme” - termen folosit pentru un proiect militar sau de apărare foarte clasificat şi neacceptat de guvernul unui stat până când acesta nu este anunţat în mod public.

Versiunea oferită ulterior Royal Air Force în 1995 a fost F-117C. Avionul urma să fie o referinţă a F-117A, echipat cu motoare britanice EJ200, plus un număr de componente sau subansamble fabricate de compania British Aerospace (BAE) – azi cunoscută ca BAE Systems.

Have Blue a fost numele de cod dat de firma Lockheed Corporation – azi Lockheed Martin – pentru prototipul experimental utilizat pentru a accepta conceptul de avion greu detectabil (stealth) care ulterior a devenit modelul de serie F-117 Nighthawk.

Zborul inițial al Nighthawk a avut loc în 1981, iar aeronava a atins capacitatea de operaţională în 1983. Proiectul Nighthawk a fost învăluit în secret până când a fost prezentat publicului în 1988.

 

F-117 Nighthawk, Vega 31, primul și singurul avion stealth de generația a V-a doborât vreodată

 

Data de 27 martie 1999 rămâne una de referință pentru vecinii noștri sârbi care, folosindu-se de un sistem antiaerian sovitic, au reușit performanța să doboare o aeronavă stealth de generația a V-a F-117 Nighthawk. 

Citeşte şi: Noi detalii după doborârea istorică de către Serbia a unui F-117 american. Sârbii au mai lovit un avion 'stealth'

Se întâmpla în timpul operațiunii Allied Force, când NATO a bombardat Serbia ca urmare a conflictului din Kosovo. Astfel, pe 27 martie 1999, cu un sistem sovietic de tip S-125 Neva, antiaeriana sârbă a doborât un F-117 Nighthawk.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel