O listă a problemelor pe care Vladimir Putin le-a împărtășit cu Trump la Helsinki, sugerează că Rusia dorește să continue discuțiile nucleare tradiționale cu SUA, dar documentul nu răspunde la toate întrebările legate de întâlnirea celor doi.
O pagină de subiecte propuse pentru negociere, care nu a fost publicată anterior, oferă noi perspective asupra conținutului dialogului din 16 iulie, de care nici consilierii de vârf ai lui Donald Trump nu au avut cunoștință la acel moment. Vladimir Putin a împărtășit conținutul documentului cu Trump în timpul conversației lor care a durat două ore.
Documentul este intinulat ,,Dialog asupra problemei controlului înarmărilor''. După cum afirmă pubicaţia, sursa scurgerii documentului sunt oficialii ruşi, impicaţi în organizarea summit-ului de la Helsinki, potrivit POLITICO, citat de deschide.md.
Casa Albă a refuzat să comenteze marți documentul
Conform documentului, Moscova şi-a exprimat disponibilitatea spre normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări în domeniul controlului înarmărilor. Între altele, în lista de propuneri apare ideea prelungirii cu cinci ani a Acordului cu privire la controlul armelor de ofensivă (CHB-III), ce limitează volumul arsenalelor nucleare. Acest acord, semnat de către Dmitri Medvedev şi Barack Obama în anul 2010, este planificat pentru 10 ani, cu o posibilă prelungire pentru încă cinci ani conform unei înţelegeri reciproce. Acordul limitează numărul focoaselor nucleare.
De asemenea, în lista de propuneri transmisă de Putin apare ideea încheierii unui noi acord ce ar limita amplasarea armamentului în spaţiu.
Documentul prevede o posibilă creare a unui mecanism de consultări ce presupun desfăşurarea de negocieri în formatul 2+2 între şefii structurilor de apărare şi ale celor de externe din Rusia şi SUA. În afară de asta, Kremlinul a avut iniţiativa începerii unor consultări de experţi pentru „depistarea armelor destabilizatoare şi evidenţa lor în cadrul mecanismului de control al armamentului”.
Casa Albă a refuzat să confirme sau să conteste autenticitatea documentului intrat în posesiunea POLITICO. În acelaşi timp, reprezentantul Consiliului de Securitate Naţională, Garrett Marquis, a declarat că preşedinţi n-au făcut niciun schimb de propuneri în formă scrisă.
Acest fapt contrazice cuvintele lui Putin însuşi, care a anunţat, în cadrul conferinţei de presă desfăşurată la finele negocierilor, transmiterea către Washington a unei note cu „un şir de propuneri concrete”.
„Consider că este important – noi am vorbit despre asta – de a pune la punct dialogul asupra problemelor strabilităţii strategice şi nerăspândirea armelor de distrugere în masă. Noi le-am transmis colegilor americani o notă cu un şir de propuneri concrete pe această temă”, declara liderul rus.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News