Distrugătorul american USS Ross intră în Marea Neagră pentru exercițiul Sea Breeze 2021

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Distrugatorul USS Ross Sursa foto: US Navy
Distrugatorul USS Ross Sursa foto: US Navy

Distrugătorul american din clasa Arleigh Burke, USS Laboon (DDG 58), a traversat, pe 25 iunie, strâmtoarea Bosfor spre sud, încheind operațiunile în Marea Neagră, a informat Flota a șasea a SUA.

Pe de altă parte, o altă navă din aceeași clasă, USS Ross (DDG 71) va intra, pe 26 iunie, în apele Mării Negre, pentru a participa la cea de-a 21-a ediție a exercițiului multinațional Sea Breeze. În prezent, distrugătorul Ross se află în Marea Mediterană, după ce a plecat de la Baza de Sprijin Naval Souda Bay din Insula Creta, Grecia.

USS Laboon a intrat în Marea Neagră pe 11 iunie 2021, pentru a desfășura, împreună cu aliații și partenerii NATO, operații de prezență maritimă în sprijinul securității și stabilității în regiune.

În cadrul activităților din acvatoriul Mării Negre, USS Laboon a participat la o serie de exerciții de tip  (PASSEX) cu distrugătorul HMS Defender (D 36) al Marinei Regale britanice, fregata De Zeven Provincien (FF805) a Marinei Regale olandeze, fregata ROS Mărășești (F 111) a Forțelor Navale române și fregata TCG Yildirim (F 243) a Forțelor Navale turcești.

În perioada 18-20 iunie, distrugătorul Laboon, a efectuat o vizită de trei zile în portul Constanța, România.

Începând cu 28 iunie și până pe 10 iulie, în Marea Neagră se va desfășura exercițiul naval Sea Breeze, care va avea cea mai mare participare de la debutul său în 1997, cu aproximativ 30 de state de pe șase continente. Exercițiul se va axa pe mai multe tipuri de operații, inclusiv război amfibiu, operații la sol, scufundări, interdicție maritimă, apărare antiaeriană, operații speciale integrate, luptă antisubmarin și operații de căutare-salvare.

Marina SUA trimite, în mod obișnuit, nave în Marea Neagră, în conformitate cu Convenția de la Montreux și dreptul internațional în scopul desfășurării de activități comune cu aliații și partenerii NATO (Bulgaria, Georgia, România, Turcia și Ucraina), menținerii stabilității și prosperității în regiune și descurajării actorilor agresivi, care caută destabilizarea pentru propriul lor câștig, se menționează în comunicatul de presă al Flotei a șasea americane.

Comentariul autorului: Conform Convenției de la Montreux, distrugătorul american USS Laboon putea să rămână în Marea Neagră maxim 21 de zile, adică până pe 1 iulie.

Prezența a trei distrugătoare – două americane și unul britanic, la debutul exercițiului Sea Breeze, găzduit de Ucraina, ar fi fost cu adevărat impresionantă, dar situația pare să se tensioneze și în estul Mării Mediterane, unde Rusia, a trimis, acum o săptămână, crucișătorul Moscova (nava-amiral a Flotei din Marea Neagră) și fregata Amiral Essen.

De asemenea, militarii ruși au început, astăzi, executarea unui amplu exercițiu aero-naval în estul Mării Mediterane, pe fondul prezenței în regiune a grupării de lovire conduse de portavionul britanic HMS Queen Elizabeth II.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel