Diplomații europeni pregătesc, pe tăcute, un plan B pentru a ocoli veto-ul Ungariei asupra ajutorului UE pentru Ucraina. ”Ar fi iresponsabil să nu avem un plan de rezervă”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sprijin logistic și umanitar acordat de Uniunea Europeană Ucrainei, în fața invaziei ruse de pe 24 februarie 2022. Foto: Consiliul European
Sprijin logistic și umanitar acordat de Uniunea Europeană Ucrainei, în fața invaziei ruse de pe 24 februarie 2022. Foto: Consiliul European

Reprezentanții Comisiei Europene și ai țărilor importante ale UE lucrează în comun la un plan de rezervă pentru a asigura asistența financiară necesară Ucrainei într-o situație în care Ungaria blochează un pachet de 50 de miliarde de euro alocat Kievului din bugetul comun al UE.

The Financial Times a relatat marți despre negocierile din culise, premergătoare reuniunii liderilor UE care se vor întâlni joi și vineri la un summit de la Bruxelles, unde vor aborda mai multe subiecte importante legate de Ucraina.

Nu va fi vorba doar despre pachetul de ajutoare pe termen lung menționat mai sus, ci și despre începerea discuțiilor de aderare a Ucrainei cu UE, ajutor militar pentru Kiev în valoare de 500 de milioane de euro și, de asemenea, despre cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusia. Totuși, aceste măsuri întâmpină rezistență din partea Budapestei.

Prin urmare, reprezentanții Comisiei negociază acum cu reprezentanții marilor state UE cu privire la posibila acordare a asistenței financiare pe termen lung pentru Kiev din surse din afara bugetului UE, în cazul în care vetoul ungar nu ar putea fi încălcat, scrie FT.

Ministrul ungar responsabil cu Uniunea Europeană, János Bóka, a recunoscut că discuțiile privind începerea discuțiilor de aderare cu Ucraina ar putea începe după alegerile din iunie pentru Parlamentul European. Cu toate acestea, el respinge finanțarea Kievului de la bugetul comun al UE ca o chestiune de principiu.

„Credem că instrumentul pentru a ajuta Ucraina ar trebui creat în afara bugetului UE. Cu contribuții din partea statelor membre, garanții reciproce din partea statelor membre și o perioadă de planificare mult mai scurtă de un an în loc de patru ani”, a declarat Bóka pentru FT.

 

”Ar fi iresponsabil să nu avem un plan de rezervă”

 

Detaliile tehnice ale unei astfel de soluții se discută momentan, dar o astfel de opțiune ar fi per total mai scumpă, potrivit serverului, din cauza, printre altele, a dobânzilor mai mari. „Nimeni nu vrea să facă asta decât dacă este necesar... Dar ar fi iresponsabil să nu avem un plan de rezervă”, a declarat un diplomat european pe site.

Prin urmare, ajutorul comun al UE rămâne opțiunea preferată. Prin urmare, în culise, se discută și posibilitatea eliberării de bani suplimentari pentru Ungaria din fondurile UE, pe care Comisia le blocase anterior din cauza îndoielilor cu privire la respectarea principiilor statului de drept.

Kievul se confruntă în prezent cu incertitudine în ceea ce privește ajutorul financiar suplimentar și în străinătate. Un pachet de ajutor financiar pentru Kiev în valoare de 61 de miliarde de dolari a fost blocat în Senatul SUA săptămâna trecută de republicanii americani cu o cerere de înăsprire a politicii americane de imigrare de către democrații guvernamentali.

 

Potrivit lui Orbán, negocierile privind aderarea Ucrainei la UE nici nu ar trebui să înceapă

 

Negocierile cu Ucraina pentru aderarea la Uniunea Europeană nu sunt în interesul național al Ungariei și, prin urmare, nu ar trebui începute deloc, a declarat Orban, într-un interviu acordat vineri postului de radio Kossuth.

„Sunt multe întrebări la care nu știm răspunsurile. Ucraina este în război. Când o țară este în război, ordinea politică și juridică funcționează diferit acolo ca în țările în pace”, a adăugat Orbán.

Premierul ungar repetă intoxicaera formulată și cu alte ocazii, declarând că nici măcar nu se poate spune ce teritoriu are în prezent Ucraina, deoarece o parte din teritoriu a fost ocupată de Rusia. Pozițiile UE și NATO sunt clare: ”sprijinim integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele recunoscute la nivel internațional”.

Potrivit lui Orbán, țările Uniunii ar trebui mai întâi să încheie un acord privind un parteneriat strategic cu Ucraina, dar se spune că acesta este relevant doar pe termen lung, de cinci până la zece ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel