Dincolo de propaganda Kremlinului: Ce se întâmplă cu adevărat cu economia de război a Rusiei şi cât de solicitată este industria de apărare?

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
UralVagonZavod - singura întreprindere rusă care realizează asamblarea în serie a tancurilor, atât pentru nevoile armatei ruse cât și pentru export.
EXCLUSIV
UralVagonZavod - singura întreprindere rusă care realizează asamblarea în serie a tancurilor, atât pentru nevoile armatei ruse cât și pentru export.

Rusia a reorientat economia națională către industria militară, o decizie care, deși a susținut creșterea pe termen scurt, amenință stabilitatea pe termen lung și complica si mai mult condițiile semnării unui acord de pace în Ucraina. Un raport recent al Wall Street Journal subliniază că succesul militar al lui Vladimir Putin îi oferă o marjă de manevră în negocierile de pace, însă dependența economiei ruse de producția de armament face dificilă „dezghețarea” conflictului.

Potrivit analistului Alexander Kolyandr de la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene, „este absolut norma ca în condițiile date,  Rusia să continue să se bazeze pe industria militară, deoarece [aceasta] a devenit motorul creșterii sale economice.” Această realitate sugerează că reducerea cheltuielilor militare va fi „aproape imposibilă pentru o perioadă de timp”.

Promisiunile de pace rapidă, inclusiv cele ale preşedintelui american Donald Trump, nu s-au materializat. Moscova a manifestat puțin apetit pentru negocieri, concentrându-se în schimb pe o nouă ,,ofensivă de vară'' în Ucraina pentru a-și consolida câștigurile teritoriale, potrivit Wall Street Journal.

Economia rusă, deși susținută de sectorul militar, se confruntă cu provocări semnificative. Inflația a depășit 10%, iar creșterea PIB-ului a încetinit la 1,9% în ianuarie-februarie 2025, de la 4,3% anul trecut. Banca Rusiei indică o posibilă scădere a PIB-ului neajustat sezonier pentru prima dată din trimestrul al doilea din 2022.

Economia de război a Rusiei suferă o „industrializare inversă”, unde sectoarele de înaltă tehnologie cedează locul industriilor cu intensitate mare de muncă și productivitate redusă. Există o lipsă persistentă de forță de muncă calificată, în special în domenii tehnice, iar reformele educaționale pentru a umple golul de locuri de muncă din domeniul apărării au stârnit îngrijorare publică la Moscova.

Dependența Rusiei de exporturile de energie a devenit o vulnerabilitate din cauza sancțiunilor occidentale și a problemelor legate de infrastructura. Putin a folosit conflictul ca justificare pentru dificultățile economice, acuzând Occidentul de „luptă pe frontul economic”. Totuși, un acord de pace autentic ar reduce cheltuielile militare ruse și ar putea expune deficiențele gestionării economice.

 

Câte de mult implică Rusia industria de război în economia naţională

 

Cheltuielile militare ale Rusiei au depășit bugetele cumulate de apărare ale tuturor națiunilor europene. În 2024, acestea au crescut cu 42% în termeni reali, ajungând la 13,1 trilioane de ruble (462 miliarde dolari la paritatea puterii de cumpărare). Prin comparație, cheltuielile europene totale au atins 457 miliarde dolari.

Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) estimează că în 2025, cheltuielile de apărare ale Rusiei vor crește cu încă 13,7%, atingând 15,6 trilioane de ruble, reprezentând 7,5% din PIB și aproape 40% din cheltuielile federale. Deși această investiție militară masivă tensionează economia, IISS notează că „Rusia poate încă suporta costurile războiului.”

Discuțiile despre contribuția financiară a Europei la propria apărare și la ajutorul pentru Ucraina sunt intense. Trump a propus ca Europa să aloce 5% din PIB apărării, semnificativ mai mult decât media actuală de aproximativ 1,7%.

Secretarul General al NATO, Mark Rutte, a sugerat o țintă de 3%. O creștere la 3% din PIB ar adăuga 250 miliarde dolari la nivelurile actuale, iar la 5%, aproximativ 800 miliarde dolari, aproape dublu față de cheltuielile militare actuale ale Rusiei.

Deși bugetele militare europene au crescut cu 50% din 2014, „constrângerile fiscale pot reduce creșterea ulterioară.” De exemplu, creșterea bugetului de apărare al Germaniei, la 86 miliarde dolari în 2024, s-a datorat în mare parte unor plăți dintr-un fond special, iar menținerea acestui nivel este incertă.

Angajamentul Germaniei de a aloca mai mult de 2% din PIB pentru apărare până în 2029 este, de asemenea, pus sub semnul întrebării.

În concluzie, economia de război a Rusiei, deși un motor pe termen scurt, creează o dependentă periculoasă și limitează opțiunile pentru o creștere durabilă. Pe măsură ce tensiunile persistă, capacitatea Rusiei de a susține acest model economic și consecințele pe termen lung asupra stabilității interne și externe rămân incerte.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel