Generalul american Robert E. Wheeler: Putin știe că mai există doar un singur mod de a câștiga războiul. Rusia acționează precum statele disperate

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
MiG-31 rusesc, avioane folosite intens în operațiunile cu iz terorist de bombardare a centrelor energetice și civile de către Rusia în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
MiG-31 rusesc, avioane folosite intens în operațiunile cu iz terorist de bombardare a centrelor energetice și civile de către Rusia în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Generalul american Robert E. Wheeler, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate DefenseRomania, a analizat situația războiului neprovocat generat de Federația Rusă în Ucraina.

Robert E. Wheeler, cu o carieră de peste 32 de ani în Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, a condus de-a lungul timpului, din postura de director adjunct, departamentul de tehnologie și sisteme informatice din cadrul Pentagonului. 

În cadrul dialogului care a avut loc într-o ediție specială a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, generalul american a fost întrebat dacă crede că există perspective pentru o pace negociată ori acțiunile militare vor continua chiar și cu venirea iernii. 

Iar reputatul general american crede că ușile ambelor variante trebuie să rămână deschise, fără să uităm niciodată atrocitățile comise de ruși pe teritoriul Ucrainei, în cele 9 luni de invazie.

„În Europa și în SUA, multă lume își pune această întrebare. Cred că e o întrebare importantă. Cred că operațiunile prezente trebuie să continue, dar în același timp să ne îndreptăm atunci când putem către pace. Nu cred că trebuie să ratăm oportunitatea unei păci negociate.

Ambele părți pierd oameni în fiecare zi. Mamele își pierd fii și fiicele zilnic iar dacă există o posibilitate să oprim aceste lucruri ar trebui să ne îndreptăm spre ea, dar în același timp să realizăm că atrocitățile comise împotriva poporului ucrainean nu trebuie să le uităm niciodată. Nu cred că e o cale în care să alegem una din opțiuni, cred că trebuie continuate ambele în aceeași măsură”, e de părere generalul Wheeler.

 

Rusia se comportă ca un stat disperat. Putin știe că singura șansă de a mai câștiga războiul e să fisureze unitatea din jurul Ucrainei

 

 

În contextul în care Rusia continuă amenințarea nucleară, generalul american e de părere că obiectivul Kremlinului e să încerce să provoace panică și frică, totul făcând parte din războiul informațional purtat.

În tentativa de a sparge unitatea din jurul Ucrainei, Federația Rusă apelează inclusiv la teroarea nucleară. Generalul american Robert E. Wheeler e convins că Vladimir Putin realizează că singura cale de a mai câștiga acest război e să reușească printr-o formă sau alta să fisureze această unitate.

„Cred că ceea ce auziți de la guvernul rus, de la purtătorii de cuvânt de la Kremlin, toți au un singur scop: Încearcă să fisureze solidaritatea Europei și a SUA în sprijinirea Ucrainei. După cum ați văzut e un sprijin uriaș pentru Ucraina, în Europa, în SUA. Întreaga Alianță Nord Atlantică sprijină Ucraina. Vladimir Putin încearcă să fisureze această unitate deoarece știe că aceasta e singura cale prin care poate câștiga dacă va continua războiul. Vrea să folosească iarna pentru a-și recupera pierderile, pentru a putea să cauzeze suferință în Europa folosindu-se de manipularea prețului gazului cu scopul de a fisura solidaritatea europeană. Un mod de a face acest lucru e instaurarea fricii.

E un război informațional prin instaurarea fricii. Rusia are opțiunea nucleară, dar nu o văd folosind-o. Cred de fapt că retorica nucleară e în descreștere. Cred că amenințarea a mai scăzut. Dar nu cred că va dispărea niciodată într-un procent de 100%. Opinia mea e însă că aceste amenințări au ca scop fisurarea sprijinului față de Ucraina și față de poporul ucrainean. E parte a războiului informațional și a modului în care acționează state disperate precum e Rusia”, a conchis generalul american Robert E. Wheeler.

Urmăriți integral interviul pe care generalul Robert E. Wheeler l-a acordat publicației DefenseRomania, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii Obiecitv EuroAtlantic, unde a discutat inclusiv despre modernizarea forțelor armate, prezența americană în regiune, dar și propaganda rusă:

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel