NATO şi UE duc parteneriatul la următorul nivel: Declarație comună - ca răspuns la agresiunea Rusiei în Ucraina. ”Putin a vrut mai puțin NATO. Dar a obținut contrariul”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Declarația Comună Nato - UE; Jens Stoltenberg, Ursula von der Leyen, Charles Michel - Twitter / Exercițiul Iron Spear - NATO website
Declarația Comună Nato - UE; Jens Stoltenberg, Ursula von der Leyen, Charles Michel - Twitter / Exercițiul Iron Spear - NATO website

Uniunea Europeană şi NATO au semnat marţi o nouă Declaraţie comună de cooperare. NATO și UE lucrează de mai multă vreme la această declaraţie, care iniţial urma să fie gata înaintea summitului NATO de la Madrid, în iunie 2022.

Este al treilea document de acest fel, după cele din 2016 şi 2018, prezenta declarație constituind un semnal adresat F. Ruse, în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina.

UE și NATO aveau deja un parteneriat puternic și înainte de războiul din Ucraina. Agresiunea Rusiei nu a făcut decât să consolideze cooperarea trans-atlantică. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preşedinţii Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi al Consiliului European, Charles Michel, au semnat documentul la sediul alianţei nord-atlantice din Bruxelles.

Declarația temperează oarecum apelurile Franței pentru o mai multă independență militară a UE: ”NATO rămâne fundamentul apărării colective pentru aliații săi și esențială pentru securitatea euro-atlantică”

Dea asemenea, așa cum era anticipat încă de luna trecută, Declaraţia comună condamnă ferm agresiunea Rusiei în Ucraina și cere Moscovei ”să pună capăt imediat acestui război și să-și retragă trupele din Ucraina” și confirmă „sprijinul neclintit și constant pentru independența Ucrainei”.

(”Russia must immediately stop this war and withdraw from Ukraine. We express our full solidarity with Ukraine and reiterate our unwavering and continued support for its independence, sovereignty and territorial integrity within its internationally recognized borders”).

Semnarea Declaraţiei comune de cooperare NATO - UE

De asemenea, semnatarii declarației au fost de acord să „susțină pe deplin dreptul inalienabil al Ucrainei la autoapărare și de a-și alege propriul destin” și face referire la „războiul brutal al Rusiei”

 

Aurescu: România salută mesajul de unitate și complementaritate a eforturilor

 

Dincolo de caracterul principial, mesajul pe care îl degajă Declarația comună este acela de unitate la nivel euro-atlantic.

Ministrul român de externe Bogdan Aurescu  a precizat, într-un comunicat emis ulterior semnării Declarației NATO-UE, că România este unul dintre actorii regionali cei mai interesați de reușita cooperării NATO - UE, cu atât mai mult cu cât contextul de securitate s-a degradat substanțial în ultima perioadă.

”România a fost unul dintre cei mai activi susținători ai adâncirii cooperării dintre cele două organizații, subliniind la toate nivelurile politice semnificația strategică a adoptării celei de-a treia Declarații Comune NATO-UE, în contextul actual de securitate.

România salută mesajul de unitate și complementaritate a eforturilor pe care noua Declarație le promovează. Relevanța practică a domeniilor abordate în Declarație corespunde gradului ridicat de complexitate al mediului de securitate contemporan, contribuind la consolidarea rolului NATO în asigurarea apărării colective a membrilor săi și a Parteneriatului Transatlantic.

România va continua să aibă o contribuție de substanță la implementarea noilor priorități și direcții de acțiune pe care Declarația comună le avansează, în spiritul complementarității și sinergiei eforturilor celor două organizații’’, a declarat  Aurescu.

 

Stoltenberg - Cuvântul de ordine: ”unitate”Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg / Foto: Estonian Presidency

Cooperarea ''este mai importantă ca oricând'', a declarat Stoltenberg, după semnarea declaraţiei comune. ''Trebuie să consolidăm în continuare sprijinul nostru pentru Ucraina'', a adăugat el.

''Preşedintele Putin a vrut să cucerească Ucraina în câteva zile şi să ne divizeze. Este evident că a eşuat în ambele planuri'', a insistat Stoltenberg.

Totodată, UE şi NATO s-au angajat să furnizeze ucrainenilor toate mijloacele militare necesare pentru a-şi apăra patria, iar ''săptămâna viitoare'' sunt programate discuţii cu privire la tipul de arme care poate fi furnizat.

''Săptămâna viitoare sunt prevăzute discuţii cu ucrainenii pentru a vedea ce tipuri de arme sunt necesare şi cine este în măsură să le furnizeze, din rândul aliaţilor'', a menţionat Stoltenberg, secretarul general al Alianței făcând referire la reuniunea Grupului de contact coordonat de SUA (așa-numitul format Ramstein), care se va desfășura pe 20 ianuarie

"Putin a vrut mai puțin NATO. Dar a obținut contrariul. Vom avea mai mult NATO", a scris și Șeful Consiliului European, Charles Michel. 

 

Istoricul declarațiilor NATO-UE

 

Declaraţia semnată marţi menţionează explicit China, pentru prima oară. ''Afirmarea în creştere şi politicile Chinei reprezintă provocări pe care trebuie să le abordăm'', a declarat secretarul general al NATO.

La Varşovia, în iulie 2016, cele două organizaţii au creat cadrul pentru consolidarea cooperării, pe fondul provocărilor comune în est şi în sud şi, în decembrie acelaşi an, miniştrii de externe ai NATO au aprobat o declaraţie cu 42 de măsuri comune pentru impulsionarea cooperării NATO-UE. Ulterior, în decembrie 2017, acestui document i-au mai fost adăugate încă 32 de măsuri.

A doua declaraţie comună între UE şi alianţa nord-atlantică a fost lansată la 10 iulie 2018, iar ambele organizaţii au căzut de acord cu acel prilej să avanseze rapid în domenii precum mobilitatea militară, lupta împotriva terorismului şi întărirea rezilienței în faţa riscurilor chimice, biologice, radiologice şi nucleare, precum şi să promoveze agenda privind femeile, pacea şi securitatea.

Secretarul general al NATO a subliniat în diverse ocazii necesitatea de a extinde cooperarea dincolo de mobilitatea militară, reziliența la tehnologiile emergente şi disruptive şi impactul schimbărilor climatice asupra securităţii.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel