UE și NATO pregătesc o solicitare comună către Federația Rusă de a retrage trupele din Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Piloți americani și aeronave  F/A-18 Super Hornet, dislocate în România. Sursă foto: MApN
Piloți americani și aeronave F/A-18 Super Hornet, dislocate în România. Sursă foto: MApN

Uniunea Europeană și NATO au pregătit un apel comun către Rusia pentru a opri imediat războiul și a-și retrage armata din Ucraina.

Potrivit publicației Politico, este de așteptat ca UE și NATO să lanseze oficial în curând un apel comun către Rusia pentru a pune capăt războiului și a părăsi Ucraina.

Potrivit diplomaților, declarația, consultată parțial și de Politico, a fost în pregătire de câteva luni, dar a fost amânată din cauza tensiunilor dintre Turcia și Cipru.

Doi diplomați au declarat ziarului că declarația va fi prezentată în curând, probabil la începutul săptămânii următoare, sau cel mai târziu la începutul lui 2023.

„Deși textul (apel către Federația Rusă, - n.r.) este în mare parte neremarcabil, acordarea unui statut oficial ar fi o realizare diplomatică semnificativă, având în vedere lunile petrecute pentru pregătirea lui”, subliniază publicația.

Se observă că textul declarației a fost convenit în principal între biroul președintelui Consiliului European Charles Michel, Comisia Europeană și NATO.

Potrivit Politico, în proiectul aproape final, UE și NATO solicită Rusiei „să pună capăt imediat acestui război și să-și retragă trupele din Ucraina”, și confirmă „sprijinul neclintit și constant pentru independența Ucrainei”.

Publicația scrie că, în declarație, au fost de acord să „susțină pe deplin dreptul inalienabil al Ucrainei la autoapărare și de a-și alege propriul destin” și subliniază că „războiul brutal al Rusiei” „a exacerbat criza alimentară și energetică care a afectat miliarde de oameni din întreaga lume."

Chiar dacă documentul este aproape gata de publicare, unii experți rămân sceptici, spunând că vor crede doar când vor vedea ceremonia publică.

Documentul include o altă secțiune care se adresează Chinei, pentru care Germania a împins să se folosească un limbaj diferit de cel adresat Rusiei, potrivit unuia dintre diplomați.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel