Sprijin de „categorie grea” pentru Ucraina în 2023. Trimiterea de tancuri Challenger, Leopard și Leclerc - negociată în aceste zile de SUA și aliații ei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancuri Challenger britanice
Tancuri Challenger britanice

O nouă întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei, așa-numitul format Ramstein, va avea loc la 20 ianuarie 2023.

Este de așteptat ca la reuniunea din Germania sa fie concordate o serie de măsuri pentru creșterea sprijinului pentru Kiev.

Baza Aeriană Ramstein va găzdui a treia sa întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei la sfârșitul acestei luni, pe 20 ianuarie, potrivit oficialilor americani și germani.

Condus de secretarul american al Apărării Lloyd Austin, grupul de lideri din zeci de națiuni s-a reunit de mai multe ori de la sfârșitul lunii februarie, când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei. 

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a anunțat pentru prima dată întâlnirea din 20 ianuarie la Ramstein, iar un oficial al Armatei americane a confirmat luni întâlnirea.

Deși nu au fost furnizate detalii cu privire la numărul țărilor participante sau a agendei de discuții, este de așteptat ca negocierile să se concentreaze asupra modului de îmbunătățire a capacităților militare ale forțelor ucrainene.

Tot ce se va decide în preajma reuniunii de la Ramstein va pune bazele pentru o viitoare ofensivă ucraineană, bazată și pe blindate la standarde NATO.

Gian Gentile, un fost ofițer militar american care lucrează acum la think tank-ul RAND, consideră că amploarea și coerența declarațiilor indică un efort major occidental de a oferi forțelor ucrainene capacitatea de a lansa o puternică lovitură mecanizată blindată înaintea posibilelor ofensive de iarnă, scrie TheEconomist.

 

Ce e sigur: Germania - Patriot și Marder / SUA - Bradley / Franța - AMX-10 RC

 

2. Vehicul de... (sua_siria_vehicul_de_lupta_bradley_93277200.jpg)Vehicul de luptă american Bradley, în timpul operațiunilor din Siria

Următoarea întâlnire a grupului de contact vine în urma anunțului de vineri de la Casa Albă privind ajutorul de peste 3 miliarde de dolari, cel mai mare pachet de asistență militară americană pentru Ucraina până în prezent.

Ministerul german al apărării a declarat vineri că Lambrecht și Austin au discutat despre livrarea transportoarelor blindate de personal și a sistemelor de apărare aeriană Patriot.

Germania s-a angajat să furnizeze Ucrainei până la 40 de vehicule de luptă de infanterie Marder atât noi, cât și din stocurile Armatei germane, a spus Lambrecht.

În plus, Germania va livra o unitate de Patriot cu muniție pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva recentului val de atacuri aeriene rusești care vizează orașe, a spus ea. 

De asemenea, SUA au promis 50 de vehicule de luptă Bradley, un vehicul blindat puternic pe șenile care poartă un tun automat, o mitralieră și rachete TOW.

Președintele Emmanuel Macron a anunțat că Franța va furniza un număr nedezvăluit, dar probabil similar de vehicule blindate AMX-10RC, care se califică drept tancuri ușoare cu roți.

 

Ce se negociază - Leopard 2, Challenger 2

 

3. Tanc franc... (leclerc_54036500.jpg)Tanc francez Leclerc

SUA iau în considerare să trimită vehicule blindate de luptă Stryker în Ucraina într-un pachet de ajutor viitor pentru a ajuta Kievul să evite ofensiva de primăvară a Rusiei, potrivit declarațiilor a două persoane familiare cu discuția, citate de Politico.

Vehiculul cu roți Stryker e mai silențios decât un Bradley și poate transporta mai multe trupe (nouă militari, față de șase într-un M2 Bradley standard).

M1135 Stryker / Arctic Warrior, flickr

Situația Leopard 2. Franța, împreună cu Polonia, încearcă să convingă Germania să deblocheze aprovizionarea cu tancuri de luptă Leopard 2 către Ucraina. 

Deși mai multe state dețin și spun că ar dori să trimită tancuri Leopard în Ucraina, blindatele sunt produse de compania germană Krauss-Maffei Wegmann, iar livrarea lor în Ucraina necesită o autorizație de reexport din partea țării de origine, Germania.

Potrivit sursei Politico, Kievul a cerut Parisului să furnizeze tancuri de luptă franceze Leclerc. Această solicitare este deja luată în considerare de guvernul francez, dar au exprimat rezerve cu privire la repararea și funcționarea acestora, deoarece Leclerc nu mai este în producție.

La rândul său, Marea Britanie, unul din cei mai activi susținători ai Ucrainei, se gândește să aprovizioneze Ucraina cu tancuri  grele Challenger 2, pentru a lupta împotriva forțelor de invadare ale Rusiei, arată publicația Sky News.

O sursă a declarat pentru Sky News că britanicii ar putea trimite 10 tancuri, iar discuțiile au loc „de câteva săptămâni”.

 

Principalele diferențe între Marder, Bradley și AMX-10 RC

 

Există o diferență între AMX-10RC, Bradley și Marder. Vehiculul francez AMX-10 RC este pe roți și relativ rapid pe drumuri și teren dur, dar are un blindaj relativ subțire. Bradley și Marder sunt mai grei, echipați cu șenile, a căror întreținere este mai dificilă, dar pot face față mai bine noroiului din Ucraina, unde pământul nu este înghețat peste tot. Toate au o putere de foc impresionantă, capabilă să distrugă vehiculele blindate rusești, cu un plus pentru blindatul francez, care are un tun de 105 mm.

Marder este cu aproximativ zece ani mai în vârstă decât celelalte două modele, Bundeswehr îl folosește de câteva decenii.

Blindatele sunt echipate cu vizor cu imagine termică, ceea ce reprezintă un mare avantaj, deoarece forțele ruse evită luptele de noapte.

Vehicul de luptă AMX-10 RC

Bradley este echipat cu un tun mai mic de 25 mm, dar s-a dovedit extrem de eficient împotriva tancurilor T-72 de fabricație sovietică în primul război din Golful Persic din 1991. 

Potrivit unui ofițer american care are experiență în conducerea vehiculului, Bradley poate trage cartușe perforatoare care pot distruge chiar și cele mai avansate tancuri rusești de la o distanță de aproximativ 2,5 km, dacă sunt lovite din flanc sau din spate.

La fel de important este și faptul că arma este stabilizată - spre deosebire de AMX-10RC, vehiculul de luptă al infanteriei Bradley poate trage în mișcare. Armamentul Bradley include și o pereche de lansatoare pentru rachete antitanc cu o rază de acțiune de 3 km și mai mult.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel