De la B33 Zimbru la discuții cu mari companii. Automecanica Moreni sărbătorește 55 de ani de activitate și avansează în discuții inclusiv cu companii din Ucraina

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
B 33 Zimbru, sursă foto: Divizia 4 Infanterie "Gemina" Facebook
B 33 Zimbru, sursă foto: Divizia 4 Infanterie "Gemina" Facebook

Uzina Automecanica Moreni a împlinit în această săptămână 55 de ani, prilej cu care a organizat o conferință la care a participat și DefenseRomania.

Automecanica Moreni a luat naștere acum 55 de ani, după invadarea Cehislovaciei de către URSS și statele semnatare ale Tratatului de la Varșovia, cu excepția României și Albaniei.

Imediat după cataclismul Primăverii de la Praga, regimul de atunci, înțelegând pericolul, a înființat mai multe companii de apărare, inclusiv Automecanica Moreni.

De-a lungul timpului Automecanica a produs peste 15.000 de vehicule, inclusiv celebrul B33 Zimbru. Tot aici au fost produse și amfiile Saur 1 și Saur 2. În prezent în fabrică mai lucrează 306 angajați.

În cadrul evenimentului, Corneliu Vișoianu, directorul general al Uzinei Automecanica Moreni, a subliniat că s-au purtat discuții cu companii mari din lume în ultimul an pentru diferite cooperări. 

Inclusiv cu companii din Ucraina, pentru a stabili parteneriate ce au ca obiectiv compatibilizarea produselor. 

„Așa cum am discutat și acum o lună când am fost vizitați de domnul Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, aș vrea să subliniez că noi am avut în ultimul an de zile peste 20 de întâlniri cu companii interne și internaționale. Voi face o scurtă enumerare, Lockheed Martin, Oshkosh, AM General, General Dynamics din SUA, din Franța Arquus, Nexter, din Turcia Otokar și Nurol, Rheinmetall din Germania, dar și companii din India, Bangladesh. 

Am purtat discuții pe care le vom continua și cu Ukroboronprom care e automecanica din Ucraina și cu Rosomak, omologii noștri din Polonia, în vederea stabilirii unor parteneriate pentru a compatibiliza ceea ce avem. Cu partenerii din Coreea, salut prezența Hyundai Rotem și cu invitatul nostru special de anul acesta Elbit Systems”, a subliniat Corneliu Vișoianu, directorul Automecanica Moreni.

2. Corneliu V... (corneliu-visoianu_33348800.jpg)

Corneliu Vișoianu, directorul Automecanica Moreni

 

Industria de apărare din România are potențial, dar avem de recuperat

 

Sorin Encuțescu, fost consilier al Ministrului Economiei, coordonatorul echipei de elaborare a Strategiei Industriei Naționale expert în industria de apărare, cu diferite funcții de-a lungul timpului în aparatul guvernamental, a subliniat că industria din România a exportat aproximativ 200 de milioane de euro. În comparație, Bulgaria, Polonia sau Cehia au depășit pragul de un miliard.

„Realitatea geopolitică e mult mai complicată azi. Secretarul general al NATO spunea că fără industrie nu există apărare, descurajare, securitate. Iată unde trebuie să ajungem. Dacă facem o comparație, a realității industriei de apărare, vom constata pe cifrele care privesc volumul exportului, că România anul trecut a exportat undeva la 200 de milioane de euro, Bulgaria la 1.2 miliarde de euro, Cehia și Polonia peste 1 miliard și ele. Sunt date față de care ne putem pune întrebări”, a conchis Sorin Encuțescu.

 

Istoricul Uzinei Automecanica Moreni 

 

3. Transporto... (rn-94_16240400.jpg)

Transportor blindat RN-94 (6x6) produs la Automecanica Moreni

A fost înființată în toamna anului 1968, sub numele de IAM, având ca principal obiect de activitate, fabricarea de autovehicule blindate pe roți.

Pe parcursul celor 55 de ani, a realizat peste 15 000 de produse , majoritatea destinate exportului în spaţiul ex Sovietic, fosta Republica Democrată Germană, Algeria, Bangladesh.

Produsele fabricate la UAM au participat la multe misiuni de securitate și stabilitate, de menținere a păcii și a ordinii publice în diferite țări precum : Iugoslavia, Irak, Afganistan Urmând tendința generală a reconversiei industriei militare, uzina de la Moreni a trecut și la fabricarea de produse civile și de asemenea la practicarea și dezvoltarea unei game largi de servicii.

Proiectarea asistată de calculator și noile tehnologii folosite la Moreni (tăierea tablelor de blindaj cu instalație LASER, instalație de călire în mediu controlat, instalație de sudură MIG-MAG-WIG) asigură materializarea proiectelor în produse de înaltă calitate. Pentru a realiza toate acestea, fabrica a dezvoltat un sistem de control bazat pe standardul SR EN ISO 9001 – 95, UAM fiind acreditată de Organismul Militar de Certificare, Acreditare si Supraveghere încă din 1997.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel