SUA vor să revoluționeze războiul cu o invenţie de premiul Nobel - sânge artificial pentru militarii răniţi pe câmpul de luptă

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Agenția americană pentru proiecte de cercetare avansată în apărare (DARPA) a început lucrul pentru crearea sângelui artificial, cu o stabilitate mare la temperaturi mai ridicate, astfel încât să poată fi desfășurat în orice mediu operațional.

Sângerarea este cea mai frecventă cauză a morții, atât în mediul militar, cât și în cel civil. Sângele integral, care este fluidul cel mai important pentru resuscitare, nu poate fi prezent oriunde și oricât, deoarece are o viabilitate limitată, necesită depozitare la rece și nu este întotdeauna disponibil din cauza provocărilor logistice și a dependenței de donatori.

De asemenea, evacuarea rapidă a pacientului într-o unitate care are sânge nu este întotdeauna o opțiune. Pentru a îmbunătăți rata de supraviețuire, pacienții ar trebui să aibă acces la sânge în 30 de minute sau mai puțin.

Programul DARPA ”Soluții cu produse bio-artificiale pentru hemoragiile de pe câmpul de luptă” (Fieldable Solutions for Hemorrhage with bio-Artificial Resuscitation Products - FSHARP) își propune să dezvolte un echivalent al sângelui integral, stabil în orice condiții de păstrare, care să poată fi desfășurat pe teren pentru resuscitarea pacienților cu traumatisme, atunci când produsele din sânge donat nu sunt disponibile.

„Când donările de sânge scad – așa cum am văzut în timpul pandemiei de COVID – se amenință disponibilitatea peste tot, chiar și în mediile cu resurse mari. Disponibilitatea sângelui ar putea fi, de asemenea, în pericol în angajamentele militare cu un număr mare de victime, cu o creștere bruscă și semnificativă a nevoii, a declarat comandorul Jean-Paul Chretien, manager de program al DARPA pentru FSHARP și ofițer medical al Marinei SUA. „Problema principală pe care FSHARP își propune să o rezolve este dependența sângelui integral de lanțul rece și de reaprovizionare.”

DARPA a alocat 46 de milioane de dolari pentru cercetări și a selectat o echipă de la Universitatea din Maryland, Baltimore (UMB) pentru a conduce acest efort, în care mai sunt implicate Universitatea Case Western Reserve, Laboratoarele Charles River, Haima Therapeutics, KaloCyte Inc., Grupul Latham Biopharm, Universitatea de stat din Ohio, Pumas-AI Inc., Institutul de Cercetare Sud-Vest, Teleflex Incorporated, Universitatea statului California din San Diego și Universitatea din Pittsburgh.

Planul pentru realizarea produsului este de a integra mai multe componente bio-artificiale și sintetice pentru a furniza oxigen, a opri sângerarea și a înlocui volumul (de sânge) - funcții terapeutice cheie ale sângelui integral în resuscitare. Echipa va evalua eficacitatea și siguranța în modele de traumă din ce în ce mai complexe și realiste și intenționează să dezvolte strategii pentru a păstra  produsul stabil luni de zile fără depozitare la rece, potrivit unui comunicat de presă al DARPA, din 31 ianuarie.

„Este cu adevărat o problemă „DARPA Hard” și un exemplu al capacității DARPA de a facilita parteneriatele necesare pentru a obține progrese tehnologice”, a adăugat Chretien.

„Pentru a aborda obiectivele FSHARP este nevoie de mai multe universități și companii care să dezvolte analogi ai diferitelor componente ale sângelui; evaluarea simultană a caracteristicilor multiple de eficacitate și siguranță și a interacțiunilor între componente în diferite sisteme model; capacitățile de producție la scară industrială care, pot adapta metodele la scară de laborator;  (tehnici) de analiză pentru a integra volumele mari de date experimentale și pentru a ghida optimizarea ulterioară. UMB a adunat un consorțiu cu un set larg de capabilități, necesare pentru a îndeplini aceste sarcini”, a mai declarat Chretien.

Potrivit unui comunicat de presă al DARPA din mai 2021, FSHARP este un efort de patru ani, organizat ca două faze succesive de 24 de luni, în timpul cărora două domenii tehnice (Technical Areas - TA) vor fi abordate în interacțiune.

Obiectivul TA1, ”Dezvoltarea substitutului pentru sânge” (Blood Substitute Development), este de a dezvolta mai multe componente bio-artificiale active terapeutic care vor aborda livrarea de oxigen, oprirea sângerării și înlocuirea volumului.

Obiectivul TA2, ”Fabricare și Stabilizare”, este de a dezvolta modificări chimice și abordări de fabricație care să permită ca produsele dezvoltate în TA1 să fie realizate într-o formă ușor portabilă, care poate fi menținută într-o gamă largă de condiții de mediu și să fie fabricate în cantități suficiente la o scală de timp care satisface nevoile Departamentului american al Apărării.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel