Danemarca semnează un acord mai profund de apărare cu Statele Unite

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Premierul danez Mette Frederiksen a anunțat un acord pe 10 ani care va permite Statelor Unite să staționeze permanent personal și mijloace militare în Danemarca. Acest acord marchează o ruptură epocală cu politica urmată până în prezent de țara care, de la aderarea la NATO în 1953, a refuzat întotdeauna să găzduiască baze militare străine sau focoase nucleare pentru a evita tensiunile cu Uniunea Sovietică mai întâi și cu Rusia după.

Dar, evident, din 2014 situația din Europa de Est s-a schimbat profund, odată cu persistenta agresiune rusă împotriva Ucrainei și starea de tensiune dintre Moscova și NATO, care a convins Guvernul de la Copenhaga să-și schimbe politica, tot în lumina acordurilor similare stipulate de celelalte ţări scandinave cu Statele Unite.

Prin urmare, în baza acordului stipulat cu Danemarca, Statele Unite vor avea acces la bazele aeriene Aalborg, Karup și Skrydstrup și vor putea folosi și portul Esbjerg pentru transportul de personal și armament în toată Europa.

Decizia de a permite trupelor americane să opereze în Danemarca face parte dintr-o tendință regională mai amplă, Finlanda și Suedia având deja semnate acorduri similare cu Statele Unite, precum și cu Norvegia, cu care Washingtonul și-a consolidat parteneriatul cu trupele americane care operează, alături de cele norvegiene și britanice, în regiunea arctică a țării scandinave.

Potrivit premierului Frederiksen, acest acord va consolida accesul Statelor Unite în Europa și Marea Baltică, contribuind astfel la apărarea colectivă a NATO în Europa.

Acordul prevede, de asemenea, preeminența jurisdicției SUA pentru crimele comise de armata Washingtonului în Danemarca, fără a aduce atingere anumitor tipuri de infracțiuni care vor rămâne sub jurisdicția daneză și vor trebui ratificate de Parlamentul de la Copenhaga, care, în acest scop, va modifica legislația în vigoare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel