Damen, recurs în programul corvetelor. Leș: Entități străine blochează interesele de securitate ale României. S-a mers prea departe

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Corveta Gowind, a Naval Group, declarat câștigător în licitația organizată de MApN. Sursă: Naval Group
Corveta Gowind, a Naval Group, declarat câștigător în licitația organizată de MApN. Sursă: Naval Group

Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a reacționat după decizia Tribunalului București care a respins contestația celor de la Damen în programul ”Corveta multifuncțională” și a dat câștig de cauză Naval Group.

Decizia nu este definitivă, Damen va face recurs. Gabriel Leș a reacționat virulent în urmă cu puțin timp, acuzând un ”război juridic de uzură” prin care ”entități străine blochează efectiv interesele strategice de securitate ale României”. 

Ministrul a continuat, acuzând ”goana după profit a unor companii mânate de interese obscure”, precizând că este cunoscut faptul că ”Olanda blochează intrarea României în Schengen” și că ”s-a mers prea departe”.

Citeşte şi: Reacţia Damen după decizia Tribunalului București

Redăm mesajul integral:

„România militează pentru consolidarea posturii de apărare și descurajare a NATO pe flancul estic al Alianței, ca o reacție firească de adaptare la evoluțiile mediului regional de securitate. Totodată, țara noastră și-a înțeles rolul într-un spațiu geopolitic atât de complex și provocator, demonstrând angajament pe toate palierele: fonduri, contribuții și capabilități.

Alocarea pentru cel de-al treilea an consecutiv a 2 procente din PIB pentru Apărare a demonstrat că România este determinată să aducă o contribuție consistentă la îndeplinirea misiunilor Alianței. Deși, decizia la nivel politic a fost asumată, iar alocările bugetare au fost asigurate deplin, avem de-a face cu un adevărat război juridic de uzură, prin care entități străine blochează efectiv interesele strategice de securitate ale României. Companiei olandeze Damen i-a fost respinsă ieri, la instanța de fond, contestația prin care se încearcă blocarea atribuirii contractului de realizare a corvetelor multifuncționale. Demersurile de tergiversare nu se opresc însă aici, compania anunțând deja că va înainta recurs.

Putem înțelege că sumele puse în joc de statul român sunt extrem de atractive pentru companii, însă găsesc inacceptabil ca interesele de securitate ale României, și ale Alianței deopotrivă, să fie sacrificate în goana după profit ale unor companii mânate de interese obscure. Este deja un fapt cunoscut că Olanda blochează intrarea României în Schengen pentru a nu-și periclita afacerile în portul Rotterdam, însă prin obstrucționarea programului de dezvoltare și modernizare a forțelor navale române îi spunem că a mers prea departe”, a transmis Gabriel Leș pe pagina personală de Facebook.

Citește și: Naval Group va construi corvetele României. Decizie în procesul intentat de Damen

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel