Cum e atacat Israelul de către Iran direct din Gaza prin proxy. Teheranul pompează zeci de milioane de dolari în susținerea războiului

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Forțele armate israeliene (IDF). Foto: IDF @Official
EXCLUSIV
Forțele armate israeliene (IDF). Foto: IDF @Official

În Fâșia Gaza, controlată de gruparea teroristă palestineană Hamas, activează și Jihadul Islamic, cealaltă grupare teroristă importantă din Gaza, care s-a aflat în această lună în centrul unor confruntări de amploare cu forțele armate israeliene (IDF), după ce Jihadul Islamic a lansat din Gaza spre Israel peste 1.000 de rachete.

În luna martie publicația noastră a participat la o vizită organizată pentru presa internațională de Europe Israel Press Association (EIPA) și European Jewish Association, în care au avut loc briefinguri de presă cu oficiali din Knesset (Parlamentul Israelului), s-au vizitat baze militare IDF și zonele de conflict din Fâșia Gaza și granița nordică cu Libanul.

La cinci luni distanță, în contextul confruntărilor din aceste zile și pentru a face lumină cu privire la ce se întâmplă în Fâșia Gaza, unde gruparea teroristă Jihadul Islamic a lansat timp de trei zile rachete către Israel iar forțele armate israeliene (IDF) au bombardat masiv Gaza, DefenseRomania a luat legătura din nou cu experții think tank-ului israelian Alma Research and Education pe care l-am vizitat în martie.

Cei de la Alma Center monitorizează întreaga zonă de frontieră nordică și gruparea teroristă Hezbollah care controlează Libanul și atacă frecvent Israelul din Nordul țării. Experții de la Alma Center cunosc însă foarte bine și situația din Fâșia Gaza (controlată de gruparea teroristă Hamas și unde activează și Jihadul Islamic) și Cisiordania.

 

De ce Hamas care controlează Fâșia Gaza a „stat pe tușă” în timpul luptelor dintre gruparea teroristă palestiniană Jihadul Islamic și Israel?

 

Așadar, revenind la Gaza și la conflictul din aceste zile, Tal Beeri, directorul în cadrul departamentului de cercetare din cadrul Alma Center, a acordat un interviu publicației noastre.

În contextul în care Fâșia Gaza e condusă de Hamas, ne-a interesat să aflăm de la cei de la Alma Center de ce Hamas „a stat pe tușă” în conflictul din această lună și dacă gruparea teroristă a fost afectată de războiul major de anul trecut când IDF a ucis mai mulți lideri importanți în timpul confruntărilor din mai 2021. Atunci Hamas a lansat din Gaza peste 4.000 de rachete către Israel.

Expertul Alma Center ne-a mărturisit că Hamas și Jihadul Islamic, deși au numeroase dispute, cooperează de obicei în conflictele împotriva Israelului, dar nu a fost cazul în timpul incidentelor de la începutul acestei luni când gruparea teroristă palestiniană Jihadul Islamic a lansat un val de rachete către Israel, urmând bombardamente ale forțelor de apărare israeliene (IDF) în Gaza.

„Jihadul Islamic operează sub îndrumarea aproape completă a Iranului, în timp ce Hamas are o independență mai mare. Hamas știe că o confruntare majoră cu Israelul în acest moment va aduce pierderi uriașe, inclusiv materiale. Ei controlează Gaza, dar nu s-au implicat acum (n.r. - în timpul confruntărilor dintre Jihadul Islamic și IDF). Ar fi dificil să le explice adepților de ce pornesc anual un război împotriva Israelului înainte de a se pune pe picioare”, ne-a mărturisit Tal Beeri, directorul în cadrul departamentului de cercetare din cadrul Alma Center, care a adăugat că teoria potrivit căreia Hamas a pierdut mulți lideri anul trecut fapt pentru care nu a intrat în confruntările de la începutul acestei luni nu stă în picioare.

 

Jihadul Islamic, un satelit al Iranului. Israelul e atacat de Iran prin proxy în Fâșia Gaza

 

2. Forțele ar... (israel-idf_20891100.jpg)

Forțele armate israeliene (IDF). Foto: IDF @Official

Expertul de la Alma Center subliniază că Jihadul Islamic, în comparație cu Hamas, e dependent în totalitate de Iran.

„Ziad Nakhla, liderul Jihadului Islamic, a vizitat Iranul în contextul conflictului. El s-a întâlnit cu înalți oficiali iranieni, inclusiv cu comandantul Gardienilor Revoluției”, amintește expertul.

Interesant e că Ziad Nakhla, liderul Jihadului Islamic, nu are reședința în Fâșia Gaza, ci în Damasc (Siria) și Beirut (Liban).

„Jihadul Islamic este în totalitate un proxy al iranienilor. Ei acționează cu sprijin total din Iran și primesc direct ordinele de la Teheran. Aproape întreg bugetul Jihadului Islamic provine din finanțare iraniană, vorbim de zeci de milioane de dolari anual. Gruparea e dependentă în totalitate de Iran”, a adăugat Tal Beeri, în discuția pe care a purtat-o cu DefenseRomania.

În ceea ce privește situația din nordul țării, experții israelieni au sesizat că Hezbollah, un alt proxy al Iranului care controlează Libanul, nu a fost efectuat activități militare de susținere a Jihadului Islamic, publicând doar câteva materiale propagandistice prin care și-au declarat susținerea pentru acțiunile din Gaza ale Jihadului Islamic.

Tal Beeri atrage atenția însă asupra capabilităților celor de la Hezbollah, amintind că dacă în cele trei zile de confruntare Jihadul Islamic a lansat către Israel aproximativ 1.100 de rachete, se estimează că într-o confruntare majoră între Israel și Hezbollah gruparea din urmă ar avea capacitatea să lanseze cel puțin 2.000-2.500 de rachete către întreg teritoriul israelian.

Ca urmare a celor trei zile de confruntări între gruparea palestiniană Jihadul Islamic din Gaza și Israel, pe data de 7 august a intrat în vigoare un armistițiu mediat de Egipt.

CITEȘTE ȘI: Războaiele lumii, din Ucraina în Israel. Sau când copiii învață să distingă un F-16 de un F-15 după sunetul motoarelor (Foto)

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel