Cum au reacționat liderii Partidului Republican după declarațiile lui Trump despre NATO

Gheorghiță Orjanu  |
Data publicării:
Foto: White House
Foto: White House

Remarcile fostului președinte american, Donald Trump, despre refuzul de a-i proteja pe aliații NATO au provocat dezacorduri între republicani, o parte încercând să respecte angajamentele Statelor Unite față de Alianță, în timp ce alții îl susțin pe favoritul partidului la alegerile prezidențiale, potrivit publicației americane The Hill.

Unii republicani au minimalizat semnificația declarației lui Trump, care care a produs îngrijorare țările aliate, în timp ce alții au condamnat declarațiile fostului președinte.

"Totul este sarcasm. Este vorba despre a-i face pe ei (aliatii Alianței) să plătească prețul. Știi, majoritatea nu au făcut-o", a spus senatorul republican Tommy Tuberville despre Trump că "încurajează" Rusia să facă "tot ce vrea" cu NATO cu membrii care își încalcă angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare.

Între timp, senatorul republican James Lankford a spus că nu este deloc de acord că Statele Unite ar trebui să întoarcă spatele aliaților săi.

„Acest lucru, în primul rând, nu s-a făcut niciodată înainte și nu ar trebui făcut. Evident, toată lumea trebuie să-și îndeplinească obligațiile, dar să spunem că te vom lăsa să fii ucis dacă nu o faci, este o cale greșită”, a adăugat el.

Potrivit senatorului republican Joni Ernst, Statele Unite nu ar trebui să încurajeze adversarii cu astfel de declarații. "Este clar că europenii sunt partenerii noștri. Vom continua să-i încurajăm să contribuie la NATO și să lucreze mai bine", a spus ea.

Parlamentarii americani recunosc că deși, președintele nu mai poate să scoată de unul singur SUA din NATO, totuși acestuia îi rămân la dispoziție alte pârghii prin care poate submina slăbi și submina Alianța.

„Ceea ce am împiedicat prin legea (adoptată în decembrie 2023), care cred că este important, este o retragere oficială din NATO… dar președintele ar avea atât de multe alte pârghii, participarea noastră ar putea fi diminuată semnificativ”, a spus senatorul Jack Reed, președintele Comisiei pentru Forțe Armate a Senatului.

„Există atât de mulți factori care contribuie la participarea noastră la NATO și, în general, trec prin [Departamentul Apărării] și președintele Statelor Unite, încât doar închiderea sau nu dotarea cu muniții, îndepărtarea trupelor din Europa, toate aceste lucruri sunt posibile", a precizat Reed.

Senatorul Jeanne Shaheen a spus că ar putea fi necesare obstacole suplimentare, având în vedere comentariile lui Trump „pentru că nu ne putem permite un președinte care să-și insulte aliații și să dea credibilitate inamicilor noștri”. 

Dar senatorul Marco Rubio, care a fost autorul legislației care blochează retragerea prezidențială din NATO fără acordul Congresului, a respins faptul că parlamentarii trebuie să pună obstacole în problema angajamentelor militare ale SUA.

„El [Trump] nu a spus nimic prospectiv. A fost doar o poveste, o analogie, cum vrei să-i spui despre felul în care a abordat lucrurile în trecut. În niciun moment nu a spus „și nu voi apăra țările în viitor”, ceva de acest fel. Așa este formulat, dar nu asta a spus el.”

Experții analizează problemele și văd semne că Partidul Republican îmbrățișează agenda lui Trump - America First.

„Cred că aceasta este o resurecție a vechii aripi izolaționiste a partidului. Încă cred că republicanii internaționaliști sunt dominanți, dar asta va fi o luptă”, a spus Thomas Schwartz, profesor de istorie, științe politice și studii europene la Universitatea Vanderbilt.

Dar, cea mai importantă este reacția președintelui Rusiei, Vladimir Putin, la declarația lui Trump, susține Michael O'Hanlon, director de cercetare în Politică Externă la Brookings Institution.

„Problema cu comentariile lui Trump nu este doar că i-au oferit lui Putin ajutor și speranță, despre Ucraina și Europa în general, dar ar putea duce și la eșec de descurajare – și la război – dacă Putin decide să-și încerce norocul având în vedere încurajarea lui Trump”, a spus O'Hanlon.

„Cu alte cuvinte, nu contează cu adevărat ce cred alți republicani. Contează ce crede Putin și cum decide să acționeze”, a adăugat el. „Prin urmare, comentariile lui Trump sunt un joc cu focul, indiferent dacă GOP (Partidul Republican) este de acord sau nu”, a adăugat  O'Hanlon.

Comentariul autorului: Țările membre NATO au redus, treptat, după 1990 cheltuielile cu înarmarea ca procente din PIB, inclusiv SUA care, deși, în perioada 2000 – 2010 a dispus o creștere modestă, nu s-a mai ridicat niciodată la valorile de peste 5 - 6% din PIB din perioada Războiului Rece. Aproape în toate prognozele experților din domeniul securității și apărării nu mai era estimat un război între marile puteri cu șanse destul de mari pentru a se justifica reluarea cursei înarmării.

În prezent, Occidentul încearcă din răsputeri să-și schimbe profilul economiei pentru a relua producția de apărare la scară mare, dar acest lucru nu se poate face rapid deoarece, chiar dacă există bani, nu există suficiente capabilități de producție pentru apărare și destule materii prime pentru a prelua dintr-o dată acest capital. Cel mai elocvent exemplu este eșuarea planului UE de a fabrica un milion de obuze pentru Ucraina până în martie 2024, deși existau banii necesari.

Pe lângă obstacolele pur economice ale reluării cursei înarmării, mai este de remarcat că, în perioada 2016 – 2020 când Donald Trump era președinte, specialiștii dădeau în continuare șanse mici unui război între marile puteri. Deci nu exista bază pentru creșterea cheltuielilor militare. Nici măcar acum, după doi ani de război în Europa,  societatea civilă occidentală nu crede majoritar că va fi război pe teritoriile țărilor lor, iar recentul discurs al lui Putin tocmai a alimentat acest curent. Supremația militară americană indiscutabilă, cu un rol major în descurajare, induce și ea un sentiment de siguranță și de autosuficiență militară la nivelul populației obișnuite.

Dar, o diminuare drastică a efectivelor americane din Europa ar schimba radical și rapid datele problemei. Poate Rusia a înțeles că Ucraina nu poate fi depășită frontal. Dar dacă ar fi încercuită, care ar fi șansele să se predea? Iar, Donald Trump tocmai ce a făcut aluzie, poate în glumă, despre ce are de gând să facă dacă va fi ales președinte. După recenta sa declarație, republicanii nu mai pot spune că nu au fost avertizați din timp.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel