Coridorul de cereale, consolidarea apărării aeriene și misiune de deminare în Marea Neagră - rezultatele vizitei efectuate de Zelenski în România

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Puitorul de mine si plase "Viceamiral Constantin Bălescu" / mapn
Foto: Puitorul de mine si plase "Viceamiral Constantin Bălescu" / mapn

România, Bulgaria și Turcia vor să își asume sarcina de a neutraliza amenințarea cu mine navale care plutesc in deriva in Marea Neagră, în timp ce Kievul și Bucureștiul vor consolida împreună apărarea aeriană a sudului Ucrainei. Sund doua cele mai importante comcluzii pe care mass-media ucraineana le trage dupa vizita efectuata de catre Volodimir Zelenski în România.

Cotidianul ucrainean Korrespondent.net precizează că Volodimir Zelenski a fost invitat personal la București de către Iohannis pentru a demonstra că România sprijină Ucraina și pentru a discuta noi proiecte la cel mai înalt nivel.

Cu toate acestea, vizita președintelui ucrainean în România nu a fost lipsită de scandal, deoarece discursul lui Zelenski în Parlamentul României a fost anulat.

Sursa citată relatează că vizita președintelui ucrainean la București a avut loc în contextul în care cel puțin trei drone kamikaze ruși au căzut pe teritoriul României, la începutul lunii septembrie.

În urma acestor incidente, Ministerul roman al Apărării își mută forțele de apărare aeriană mai aproape de granița cu regiunea Odesa, unde rușii au atacat activ complexele de cereale, și că adaugă noi posturi militare de observare și patrule în zonă.

De asemenea, Ministerul roman al Apărării al dispus construirea a două adăposturi antiaeriene în satul de frontieră Plaur, la doar câteva sute de metri de orașul ucrainean Izmail. În plus, locuitorii din aceste teritorii românești au început să primească alerte pe telefoanele mobile cu privire la apropierea dronelor din Federația Rusă. De asemenea, Statele Unite au trimis în România încă patru avioane de luptă F-16 și aproximativ 100 de militari, in contextul incidentelor precizate mai sus.

 

Ce a convenit Zelenski în uram vizitei sale în România?

 

Ca urmare a vizitei lui Volodimir Zelenski în România și a întâlnirii cu președintele Klaus Iohannis, Ucraina pare să fi găsit o soluție suplimentară pentru un coridor de cereale mai sigur în Marea Neagră. Și, după cum a subliniat președintele Ucrainei, în viitorul apropiat ar trebui să fie lansată o rută puternică, care să permită tranzitul cerealelor prin Moldova și România.

,,Și în curând va începe să funcționeze "coridorul de cereale" din Ucraina prin Moldova și România. Acesta este un exemplu a ceea ce putem face împreună. Acest lucru va avea o mare importanță nu doar pentru noi, ci și pentru Europa și pentru întreaga lume", a precizat Zelenski.

În același timp, România reprezintă deja 60% din tranzitul total de cereale al Ucrainei. De la începutul invaziei rusești la scară largă, acesta s-a ridicat la 27 de milioane de tone. Iar în viitorul apropiat, se intenţionează o dublare a capacităţii porturilor românești la 4 milioane de tone de produse agricole.

Cele două părți au semnat, de asemenea, o declarație bilaterală privind cooperarea în domeniul securității, în special în regiunea Mării Negre, sprijinul pentru planul de pace ucrainean, extinderea cooperării economice și logistice, rute de transport, simplificarea procedurilor de trecere a frontierei și deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei.

Ulterior, în discursul său, Zelenski a declarat că Ucraina se poate aștepta la și mai multă asistență militară din partea României, inclusiv rachete și întăriri ale apărării aeriene.

De asemenea, este extrem de important ca aceste planuri să fie susținute de măsuri practice pentru a garanta funcționarea acestui coridor de cereale, care va deveni în mod evident o țintă pentru atacurile rusești. Prin urmare, s-a ajuns la acorduri privind măsuri comune pentru asigurarea apărării aeriene, titrează mass-media ucraineana.

Publicaţia ucraineană DefenseExpress precizează că nu este clar cu şi când vor fi implementate aceste măsuri, dar conferința de presă de ieri a celor doi a președinți a venit cu veşti bune în acest domeniu și că se lucrează la consolidarea capacităților de apărare aeriană în regiunea Odesa și în Ucraina în ansamblu. În același timp, România a promis că va accelera procesul de pregătire a piloților ucraineni pentru avioanele F-16, un nou centru de pregătire fiind în curs de înființare în România.

În același timp, există informații neoficiale difuzate de Bloomberg, care, deși nu au legătură directă cu vizita președintelui ucrainean, sunt exact în concordanță cu tema principală a acesteia. Potrivit ziarului, România, Bulgaria și Turcia intenționează să înființeze luna viitoare o unitate navală comună pentru a curăța Marea Neagră de mine navale.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel