Coreea de Sud mai cumpără încă 20 de avioane stealth F-35A pentru a răspunde amenințărilor militare nord-coreene

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Foto: F-35, pe linia de producție / Lockheed Martin
Foto: F-35, pe linia de producție / Lockheed Martin

Agenția de achiziții pentru armamente din Coreea de Sud a anunțat, miercuri, că a semnat, la începutul acestei luni, un contract cu guvernul SUA pentru cumpărarea a 20 de avioane de luptă stealth F-35A suplimentare, pe fondul eforturilor de a consolida capabilitățile de răspuns împotriva amenințărilor militare nord-coreene.

Administrația Programului de Achiziții pentru Apărare (DAPA) a semnat, pe 8 decembrie, scrisoarea de acceptare pentru achiziționarea aeronavelor construite de compania americană Lockheed Martin, după ce Washingtonul a dat, în septembrie, undă verde acestei tranzacții.

În prezent, Forțele Aeriene sud-coreene au 39 de avioane F-35A după ce au achiziționat 40 de aparate de acest tip în perioada 2019 - 2022. La începutul lunii decembrie, Aviația sud-coreeană a decis să retragă un avion F-35A, deoarece a fost grav avariat, anul trecut, de o lovitură cu o pasăre.

Cele 20 de aeronave F-35A, care urmează să fie livrate Seulului începând cu 2027, vor avea capabilități operaționale și caracteristici de securitate îmbunătățite în comparație cu F-35A existente, potrivit DAPA.

F-35A este un atu-cheie pentru armata sud-coreeană datorită radarului de înaltă performanță și a capacităților sale stealth, care-i permit să efectueze lovituri strategice fără a fi observat de inamic.

DAPA a declarat că se așteaptă ca cea mai recentă achiziție să îmbunătățească sistemul de apărare „cu trei axe” al forțelor armate sud-coreene, concretizat într-un plan operațional de răspuns (numit Korea Massive Punishment and Retaliation Plan - KMPRP).

Respectivul plan urmărește trei obiective majore: incapacitarea conducerii nord-coreeene într-un conflict major; lovirea preemtivă a instalațiilor nucleare și de rachete ale Phenianului – operația fiind numită Kill Chain; apărarea antiaeriană și antirachetă a teritoriului național.

Coreea de Sud operează în prezent aproximativ 410 avioane de luptă, inclusiv F-35A, KF-16 și F-15K, în timp ce Coreea de Nord are aproximativ 810 avioane de vânătoare, conform Cărții Albe pentru Apărare din 2022, publicată la începutul acestui an, potrivit agenției de știri Yonhap.

„Deși Coreea de Nord are mai multe avioane de luptă, se știe că rata lor de operare este extrem de scăzută din cauza întreținerii proaste și din cauza lipsei de piese”, a declarat Shin Jong-woo, analist senior la Forumul de Apărare și Securitate din Coreea, invocând sancțiunile ONU impuse din cauza programelor nucleare și de rachete ale Phenianului.

Shin a spus că F-35A este incomparabil cu vechea flotă de avioane de luptă a Nordului în ceea ce privește capabilitățile, menționând că cea mai avansată aeronavă din Coreea de Nord este o versiune timpurie a MiG-29 rusesc, dezvoltată în anii 1970.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel