Coreea de Nord pare să nu se mai oprească. Un nou test cu rachetă balistică, al patrulea din 2022

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Coreea de Nord a lansat în această dimineață două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, în ceea ce pare a fi al patrulea astfel de test de la începutul anului.

Potrivit primelor informații, rachetele au fost lansate de pe un aerodrom din Phenian, au zburat aproximativ 380 de kilometri și au atins o viteză maximă de 5 Mach

De la începutul acestui an, Coreea de Nord a lansat un total de șase rachete de diferite tipuri.

Primul test a avut loc pe 5 ianuarie, cu lansarea a ceea ce se pretinde a fi o rachetă hipersonică Hwasong-8, al doilea pe 11 ianuarie, în care o rachetă balistică a avut ca punct de impact Marea de Est.

La cel de-al treilea test, Coreea de Nord a lansat, pe 14 ianuarie, două rachete balistice KN-23 de pe o instalație aflată pe o cale ferată în provincia Pyongan de Nord, către o insulă nelocuită din largul coastei sale estice, aflată la 430 km.

Deși încă neconfirmat, testul din 17 ianuarie pare să fi implicat din nou rachete KN-23 care, potrivit experților militari, au la bază rachetele balistice rusești Iskander.

Ministerul japonez al Apărării a confirmat, de asemenea, lansarea de luni și a precizat că o rachetă a căzut în apropierea coastei de est a Coreei de Nord, în afara apelor zonei economice exclusive a Japoniei.

Ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, a declarat că rachetele balistice au fost lansate la un interval de trei minute, din zona de vest a țării, parcurgând o distanță de aproximativ 300 km și atingând o altitudine maximă de 50 km.

Comentând cel de-al treilea test al Coreei de Nord (RPDC) din 14 ianuarie, Comandamentul Indo-Pacific al SUA (INDOPACOM) a precizat că este la curent cu lansările de rachete balistice, adăugând că evenimentele de până acum nu au reprezentat o amenințare imediată pentru personalul sau teritoriul SUA sau pentru aliați.

„Aceste lansări de rachete evidențiază impactul destabilizator al programului ilegal de armament al Coreei de Nord”, se precizează în comunicatul INDOPACOM.

După testul din 11 ianuarie, SUA au anunțat sancțiuni împotriva a opt persoane și entități nord-coreene și ruse, care sprijină programele de rachete balistice ale Phenianului.

Vineri, 14 ianuarie, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe nord-coreean a avertizat Statele Unite cu privire la opoziția față de programele de armamente nord-coreene, precizând : „Dacă SUA adoptă o astfel de poziție de confruntare, RPDC va fi forțată la o reacție mai puternică și sigură”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel