Generalul Valeri Zalujnîi: Contraofensiva a fost planificată conform manualelor NATO, 4 luni ar fi trebuit să fie suficiente pentru a elibera Crimeea

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Comandantul-șef al Forțele Armate Ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a trimis o undă de șoc în lumea întreagă, după ce a anunțat în The Economist (1 noiembrie) că războiul cu Rusia a intrat în faza pozițională – o apărare pe termen nedefinit din partea ambelor părți. Situația devine astfel similară cu cea din Donbas înainte de 24 februarie 2022 și posibil precursoare a unei soluții cum este cea din Peninsula Coreeană.

Explicând cum s-a ajuns în această postură, deși Armata ucraineană a lansat o contraofensivă menită să rupă culoarul terestru care leagă Crimeea de Rusia, Zalujnîi, a precizat că, potrivit planificării, trupele ucrainene ar fi trebuit să avanseze cu 30 de km pe zi, străpungând liniile de apărare rusești. 

„Dacă te uiți la manualele NATO și la matematica planificării, patru luni ar fi trebuit să fie suficiente pentru ca să ajungem în Crimeea, să luptăm în Crimeea, să ne întoarcem din Crimeea și să mergem din nou acolo și să ne întoarcem”, a spus Zalujnîi.

Realitatea a fost însă alta, trupele s-au blocat în câmpurile de mine, iar echipamentele furnizate de Occident au fost lovite de artileria și dronele rusești.

"La început am crezut că ceva nu este în regulă cu comandanții noștri, așa că i-am schimbat pe unii dintre ei. Apoi m-am gândit că poate soldații noștri nu sunt potriviți pentru sarcini, așa că în unele brigăzi am „mutat" soldați", a explicat Zalujnâi.

Când aceste schimbări au eșuat, comandantul a ordonat subordonaților săi să dezgroape o carte pe care o văzuse cândva, când era student la o academie militară din Ucraina. A fost numită „Breakthrough of Fortified Defense Lines”.

A fost publicată în 1941 de generalul-maior sovietic PS Smirnov, care a analizat bătăliile din Primul Război Mondial.

Reamintim că Primul Război Mondial s-a încheiat la momentul respectiv – 11 noiembrie 1918, cu un armistițiu de încetare a focului, nu cu o pace. 

 

Rusia a avansat recent câteva sute de metri

 

„Și chiar înainte de a o citi până la jumătate, mi-am dat seama că exact aici ne aflăm pentru că, ca și atunci, datorită nivelului egal de dezvoltare tehnologică ne blocăm reciproc”, a adăugat generalul.

Această teză, potrivit lui Zalujnîi, a fost confirmată atunci când a vizitat prima linie la Avdeevka, tot în est, unde Rusia a avansat recent câteva sute de metri în câteva săptămâni, transferând acolo două dintre armatele sale.

„Pe ecranele monitoarelor noastre în ziua când am fost acolo, am văzut 140 de vehicule rusești în flăcări în patru ore de la intrarea în raza de acțiune a artileriei noastre.”

Cei care au fugit au fost urmăriți de drone FPV, controlate de la distanță și cu încărcături explozive, pe care operatorii lor le îndreptau pur și simplu spre inamic. Aceeași imagine apare atunci când trupele ucrainene încearcă să avanseze. Generalul Zalujnîi descrie un câmp de luptă în care senzorii moderni pot detecta orice concentrare de forțe, iar armele moderne de înaltă precizie o pot distruge.

„Realitatea este că noi vedem tot ce face inamicul, iar el vede tot ce facem noi. Pentru a ieși din acest impas, avem nevoie de ceva nou, precum praful de pușcă pe care l-au inventat chinezii și cu care încă ne ucidem între noi", a spus generalul.

De data aceasta, însă, factorul decisiv nu va fi o singură invenție nouă, ci o combinație a tuturor soluțiilor tehnice care există deja, spune el. În articolul pentru The Economist, Zaluzhnyi face apel la inovații în domeniul dronelor, al războiului electronic, al mijloacelor contrabaterie și al deminării, inclusiv noi soluții robotice.

„Trebuie să folosim puterea inerentă a noilor tehnologii”, a conchis generalul.

Comentariul autorului: Desigur, toți susținătorii Ucrainei au sperat la o minune de la contraofensiva din acest an. Cu toate acestea, liderii militari și șefii de state și de guverne din Occident au avertizat că războiul va fi unul de durată, iar sprijinul pentru Ucraina trebuie să fie unul mult mai mare și mai amplu.

În acest sens, reamintim doar poziția exprimată de fostul șef al Pentagonului – generalul american Mark Milley, care, la finalul lui august, a precizat că eliberarea Ucrainei prin mijloace militare va fi foarte dificilă, sângeroasă și lentă.

Cu alte cuvinte, aproape nimeni nu și-a făcut iluzii deși, a existat un moment când totul părea posibil, pe fondul unei rupturi interne în Rusia, ca urmare a tentativei de lovitură de stat a lui Prigojin din iunie.

 

Divergențe privind sprijinul militar pentru Ucraina

 

Totuși, nu putem să nu remarcăm un șir de evenimente care au avut loc cu puțin timp înainte de această foarte probabilă cvasi-înghețare a conflictului, similară cu cea din Donbas, din perioada februarie 2015 – februarie 2022.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, primește la Vladivostok vizita liderului nord-coreean, Kim Jong-un, la jumătatea lunii septembrie. Congresul SUA nu poate adopta, la finalul lui septembrie, bugetul apărării datorită divergențelor privind sprijinul militar pentru Ucraina. Aceste divergențe au apărut, în special, pe fondul viitoarelor alegeri prezidențiale de anul viitor deși, s-a invocat o protecție mai bună a graniței de sud a SUA.

Pe 7 octombrie, organizația palestiniană Hamas a atacat prin surprindere Israelul, făcând peste 1.400 de morți și luând peste 240 de ostatici. Pe 10 octombrie, forțele ruse, în baza muniției de artilerie și rachete primită din Coreea de Nord, au lansat o puternică ofensivă pe frontul din Ucraina cu scopul de a-și îmbunățăți linia de apărare în zona Kupiansk – Liman și la periferia vestică a orașului Donețk, aflat mult prea aproape de zona de luptă.

În decembrie 2022, generalul Zalujnîi, într-un interviu, anunța de ce are nevoie pentru o contraofensivă. Desigur, nu a primit tot ce trebuia. În schimb, rușii au primit un răgaz de șase luni pentru a pregăti apărarea cam ca ”la Kursk în 1943, în al Doilea Război Mondial” – acestea ar fi fost cuvintele generalului Zalujnâi. Acum, după 10 luni și jumătate, parcă avem un ”déjà vu”: Generalul Zalujnîi consideră că pentru victorie este nevoie de ceva care să permită depășirea câmpurilor de mine, desigur cu toate măsurile de protecție a forței în special împotriva artileriei rusești.

Foarte probabil, nici acum nu va primi tot ceea ce cere, iar Rusia va primi un răgaz să se refacă militar. Știm ce va urma după aceea. Este un un alt ”déjà vu”.   

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel