Contrabandă cu transportoare bulgare. Rușii au confiscat blindate transportate de companii din Bulgaria și SUA

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Transportor blindat MT-LB al Armatei Bulgariei, sursă foto: Topwar.ru
Transportor blindat MT-LB al Armatei Bulgariei, sursă foto: Topwar.ru

Autoritățile din Federația Rusă au confiscat mai multe transportoare blindate provenite din Bulgaria și care ar fi trebuit să tranziteze Rusia spre Belarus.

În pofida faptului că informația a fost publicată de presa rusă la începutul acestei luni, publicația de specialitate Bulgarian Military o readuce în actualitate.

Potrivit Ria Novosti, autoritățile ruse au efectuat sechestrul asupra transportoarelor în portul din Rostov. Mai exact e vorba despre blindate sovietice de tip MT-LB, care au aparținut Armatei Bulgariei, și care ar fi trebuit să tranziteze Federația Rusă și să ajungă în cele din urmă în Belarus.

Transportul era format din 20 de blindate iar valoarea estimativă a acestuia era de 5 milioane de ruble. 

 

La vamă au fost prezentate acte false privind demilitarizarea transportoarelor blindate MT-LB, care au aparținut Armatei Bulgariei

 

În mod normal blindatele, care erau scose din uz, ar fi trebuit demilitarizate și apoi utilizate în scop civil. Doar că acest lucru nu s-a întâmplat. Compania bulgară care ar fi trebuit să se ocupe de demilitarizare a falsificat actele cu privire la efectuarea acestui proces, susțin autoritățile de la Moscova.

Transportul a fost efectuat de o altă companie, de data aceasta din SUA, care a prezentat actele false la vamă.

Sursa citată precizează că Federația Rusă a confiscat 8 transportoare MT-LB iar 12 au fost lăsate în cele din urmă să treacă vama.

În prezent a fost deschis un dosar penal sub acuzația de contrabandă cu arme și alte echipamente militare.

MT-LB este un „produs” sovietic al Războiului Rece. A intrat în serviciu la finalul anilor 1960 și  urma să înlocuiască modelul AT-P. În Federația Rusă peste 3.000 de astfel de transportoare se află încă în serviciu. Ele se regăsesc și în serviciul Armatei Naționale a Republicii Moldova.

La mijlocul anilor 1990 ele au fost produse și de polonezi, într-o versiune proprie, aceștia înlocuindu-le motoarele. 

Pe lângă Polonia, Bulgaria a construit și ea sub licență MT-LB, o parte din ele aflându-se încă în serviciul forțelor armate de la sud de Dunăre.

CITEȘTE ȘI: În căutarea unui înlocuitor pentru tancurile Leopard 2A4, Norvegia primeşte o ofertă pentru K2 Black Panther

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel