În căutarea unui înlocuitor pentru tancurile Leopard 2A4, Norvegia primeşte o ofertă pentru K2 Black Panther

Cristian Soare |
Data publicării:
K2 Panther
K2 Panther

Potrivit unei imagini publicate pe contul de Facebook al Forțelor Armate din Coreea de SUA, compania sud-coreeană Hyundai Rotem va prezenta tancul K2 Black Panther în timpul expoziției internaţionale de apărare ADEX 2021. Potrivit publicaţiei ArmyRecognition, la ADEX 2021 va fi prezentată o versiune a tancului K2 Black Panther pe care compania sud-coreeană Hyundai Rotem o propune spre vânzare Norvegiei – ţară care este interesată să-şi înlocuiască flota actuală de tancuri Leopard 2A4.

Publicaţia ArmyRecognition aminteşte că, în noiembrie 2020, Norvegia a anunţat că intenționează să prezinte parlamentului un proiect prin intermediul căruia vrea să facă o achiziţie de noi tancuri.

Potrivit sursei citate, până în prezent, Norvegia a selectat deja două companii cu care ar putea derula acest program de înzestrare, după ce a evaluat până la nouă opțiuni, dintre care ultima a fost achiziționarea de noi tancuri sau modernizarea flotei actuale de Leopard 2A4 - operată în prezent de armata norvegiană. 

 

Norvegia va cumpăra tancuri K2 Black Panther sau Leopard 2A7?

 

În cele din urmă, Norvegia a optat pentru achiziţionarea de noi tancuri principale de luptă, iar pe masă are ca oferte tancul sud-coreean K-2 Black Panther sau tancul german Leopard 2A7. 

Dacă Norvegia alegea la termen, primele noi tancuri ar urma să ajungă la Forţele Armate Norvegiene, în anul 2025.

Industria de apărare sud-coreeană a oferit Norvegiei posibilitatea de asamblare pe plan local a tancurilor K2 Black Panther, dar şi transfer tehnologic aferent, totul pentru a câștiga un avantaj în faţa ofertei de tancuri germane Leopard 2A7 – dezvoltate de conglomeratul de apărare Krauss-Maffei Wegmann (KMW). 

Poate cel mai interesant detaliu al ofertei companiei Hyundai Rotem este acela că armamentul principal al tancului K2 Black Panther este format dintr-un tun cu alezaj neted de 120 mm / L55 dezvoltat de compania germană Rheinmetall – aceiaşi care fabrică şi tunurile pentru tancurile germane Leopard – dar produs sub licență în Coreea de Sud. 

Norvegia a ales deja pentru forțele armate, ca parte a unui alt program militar de înzestrare, obuzierul autopropulsat K9 Thunder de 155mm. La 20 decembrie 2017, a fost semnat un contract de 230 de milioane de dolari între Hanwha Land Systems și Ministerul Apărării din Norvegia pentru furnizarea a 24 obuziere K9 Thunder și a 6 vehiule de recuperare şi asistenţa tehnică K10 ARV (Armored Resupply Vehicle).

Norvegia a cumpărat, în anul 2001, 52 de tancuri Leopard 2A4 din Olanda și le-a adaptat nevoilor forţelor sale armate. În prezent, din cele 52 de tancuri Leopard 2A4,  36 mai sunt în prezent în serviciul forţelor armate norvegiene.

 

Noul plan de apărare al Norvegiei

 

Anul trecut, pe 16 octombrie 2020, guvernul norvegian a prezentat un nou plan pe termen lung pentru forțele armate norvegiene. O creștere continuă a cheltuielilor pentru apărare va consolida disponibilitatea și rezistența forțelor armate norvegiene.

,,Guvernul va continua să investească substanțial în apărare și securitate, pentru a se asigura că Norvegia rămâne un partener de încredere, responsabil și capabil pe flancul nordic al NATO’’, a declarat, la momentul respectiv, ministrul norvegian al apărării, Frank Bakke-Jensen.

Guvernul a prezentat Parlamentului un nou plan pe termen lung pentru apărare în aprilie 2020. Propunerile au fost dezbătute și încheiate în Parlament la începutul verii lui 2020, iar majoritatea din Comisia permanentă pentru afaceri externe și apărare a solicitat guvernului să revină în Parlament cu un plan revizuit.

Comitetul permanent pentru afaceri externe și apărare a solicitat elaborarea și detalierea cu privire la opt subiecte specifice. Planul elaborat în 2020 pentru forțele armate norvegiene este pe termen lung şi detaliază o creștere a bugetului în următorii opt ani. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel