Contraamiralul Ciorobea explică de ce Belgorod, „submarinul rus al Apocalipsei”, ar fi ușor de lovit și scufundat în Marea Neagră

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Submarinul rusesc Dmitri Donskoi, foto: National Interest
Submarinul rusesc Dmitri Donskoi, foto: National Interest

Contraamiral de flotilă Constantin Ciorobea, doctor în științe militare, a vorbit despre Belgorod, noul submarin cu torpile nucleare de tip Poseidon ai Federației Ruse, supranumit și „submarinul Apocalipsei” de către ruși. Contraamiralul român a explicat de ce Belgorod nu va fi dislocat în Marea Neagră fiind o țintă ușoară. 

Amintim că în cursul acestei luni a fost predat Forțelor Navale ale Rusiei primul submarin cu destinație specială Belgorod.

Potrivit rușilor, Belgorod va fi purtătorul sistemelor de atac nepilotate submersibile de tip Poseidon. Este vorba, de fapt, despre o torpilă nucleară, care, potrivit unor declarații ale ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, din februarie 2019, a trecut deja de testele efectuate în poligoanele maritime.

Potrivit planurilor curente ale Forțelor Navale ale Rusiei, submarinul K-329 Belgorod va fi întrebuințat în calitate de platformă experimentală purtătoare de torpile Poseidon, în timp ce viitorul submarinul Habarovsk va fi platforma purtătoare standard pentru acestea.

Belgorod e supranumit de ruși „submarinul Apocalipsei” deoarece torpilele lansate nu doar creează vaste zone de contaminare radioactivă, dar explozia lor în apropiere de litoral duce la un val tsunami. Asta, potrivit informațiilor propagandei ruse.

Contraamiral de flotilă Constantin Ciorobea, în cadrul unei emisiuni la postul Antena 3, în care a analizat tehnica rusă, a subliniat că Belgorod „e un submarin capabil să transporte rachete balistice nucleare, modificat pentru a putea lansa torpile nucleare Poseidon”.

„Ce aduce nou acest submarin este posibilitatea de a lansa torpilele nucleare în condițiile în care încărcătura, adică capacitatea explozibilă, e de 150 de ori mai mare precum cea de la Hiroshima”, mai precizează contraamiralul român, care anunță însă că „un asemenea submarin nu va fi niciodată în Marea Neagră”.

 

Belgorod sau „submarinul rus al Apocalipsei” ar fi ușor de scufundat în Marea Neagră

 

Contraamiral de flotilă Constantin Ciorobea explică faptul că dimensiunile sale nu doar că ar „bloca” submarinul în Marea Neagră, dar l-ar face extrem de vulnerabil. El e de părere că semnalul rus se îndreaptă spre statele care au litoral la ocean, precum Franța, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii.

„Belgorod e submarin nuclear cu încărcătură nucleară care are în 300 de metri. Deci oriunde s-ar afla în Marea Neagră ar fi foarte ușor de detectat și lovit.

Iar în al doilea rând Turcia nu va accepta niciodată prezența unor echipamente nucleare în Marea Neagră. În al treilea rând, din punct de vedere tactic și operativ nu se justifică prezența unui asemenea submarin în Marea Neagră. Ar fi un echipament extrem de scump, blocat degeaba. Semnalul e pentru statele cu litoral la ocean”, precizează contraamiralul Ciorobea.

Principalul efect pe care îl are, un val tsunami care lovește litoralul și apoi efectul radioactiv. De ce au creat acest sistem? Pentru că această torpilă ar fi foarte greu de detectat și interceptat, în condițiile. Există sisteme de interceptare a rachetelor balistice intercontinentale nucleare, în schimb torpila va fi greu de detectat. Dar submarinul în sine e ușor de detectat. Atunci urmărești submarinul, lovești purtătorul nu arma”, a conchis contraamiralul de flotilă Constantin Ciorobea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel