Consilierul prezidențial polonez: Polonia și România sunt esențiale pe flancul estic al NATO

Cătălin Costea |
Data publicării:
Armata României, sursă foto: MApN Facebook
Armata României, sursă foto: MApN Facebook

Polonia și România, ca țări din flancul estic al NATO, au un rol important de jucat, reprezentând simultan poziția comună a țărilor din regiune și poziția NATO cu privire la securitate - a declarat șeful Biroului de Securitate Națională din Polonia, Paweł Soloch, pentru agenția poloneză de știri PAP.

În timpul vizitei efectuate ieri, 26 februarie, în România, șeful Biroului de Securitate Națională din Polonia, care este și consilier prezidențial, a discutat despre cooperarea bilaterală și aliată, precum și în cadrul unor grupuri precum inițiativa “B9” (București 9) sau “I3M” (Inițiativa celor Trei Mări), cu consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui român, Ion Oprisor, cu ministrului de externe, Bogdan Aurescu, și cu ministrului apărării, Nicolae-Ionel Ciucă.

"Ambele părți au dorit ca, în pofida pandemiei, această întâlnire să aibă loc fizic, natura discuțiilor directe fiind un semn al nivelului strategic al parteneriatului dintre Polonia și România atunci când vine vorba de securitate. Suntem două țări care leagă arcul nord-sud al flancului estic al NATO”, a declarat oficialul polonez.

„Deși legătura dintre ceea ce se întâmplă în Marea Neagră și ceea ce se întâmplă în Marea Baltică nu este ușor observabilă la prima vedere, în special pentru cei necalificați, dintr-o perspectivă adecvată se poate observa că securitatea axei nord-sud este indivizibilă; suntem două țări mari dintre țările din această centură și avem un rol foarte important de jucat", a declarat Soloch subliniind că nu este vorba doar de promovarea poziției Poloniei și României, ci a întregii regiuni.

„Am discutat cu partea românească despre ceea ce putem face bilateral și într-un context regional mai larg, este vorba despre construirea unui mesaj comun în fața noii situații cu care ne confruntăm după schimbarea administrației americane și în perspectiva pregătirilor pentru summitul NATO din luna iunie", a mai declarat consilierul prezidențial polonez.

"Avem problema adaptării strategice a NATO; amenințările hibride legate de securitatea cibernetică s-au adăugat la amenințările militare tradiționale. Sursa acestor amenințări - nu numai din punctul nostru de vedere - este în primul rând Rusia. Este necesar un răspuns cuprinzător la amenințările complexe", a precizat Soloch, care a amintit că o discuție similară a avut loc și la forumul UE: „Ar fi bine să ne punem de acord asupra unei poziții, astfel încât această discuție din Europa să nu încalce legăturile transatlantice, care - se pare - sunt redefinite odată cu venirea noii administrații.”

Printre problemele de cooperare bilaterală au fost discutate aspecte privind cooperarea în domeniul industriei de armament și al exercițiilor comune, inclusiv a exercițiului Defender-Europe 21 planificat pentru luna mai a acestui an, în care este rândul României să joace un rol important și la care participă și militari polonezi.

Șeful Biroului de Securitate Națională din Polonia a mai declarat că, printre problemele regionale, a fost ridicată și cooperarea cu Ucraina și Turcia. "Cred că cooperarea polonezo-română și acționarea în tandem au un mare potențial regional. Știm că există o reacție pozitivă din partea Ucrainei, ne vom strădui să ne întâlnim la nivelul consilierilor prezidențiali în triunghiul Polonia-România-Ucraina", a declarat acesta precizând că există și interes în extinderea triunghiului polon-româno-turc, în care se lucrează în prezent la nivelul miniștrilor de externe.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel