Compania germană de apărare Hensoldt este gata să pună umărul la realizarea programului european ''Sky Shield''

S.I. Catalin |
Data publicării:
Germania a lansat ''European Skyshield Initiative'' (ESSI), o inițiativă care urmărește creșterea nivelului de securitate prin achiziționarea în comun de sisteme anti-aeriene în cadrul NATO.
Germania a lansat ''European Skyshield Initiative'' (ESSI), o inițiativă care urmărește creșterea nivelului de securitate prin achiziționarea în comun de sisteme anti-aeriene în cadrul NATO.

Conflictul actual dintre Rusia și Ucraina a subliniat importanța deținerii unor capacități robuste de apărare aeriană în Europa. Inițiativa "European Sky Shield" (ESSI), coordonată de Germania, a unit 19 state europene cu scopul comun de a-și consolida apărarea aeriană colectivă.

În spiritul unui impact rapid, măsurile practice pentru atingerea acestui obiectiv sunt în curs de desfășurare. Expertiza aprofundată din industrie de la parteneri cu experiență, cum ar fi furnizorul german de soluții pentru senzori, HENSOLDT, este crucială pentru succesul acestei inițiative.

Termenul "apărare aeriană" este asociat, de obicei, cu măsurile luate pentru a respinge atacurile aeriene. Acestea pot lua diverse forme - de la rachete și proiectile până la lasere. Există diverse sisteme militare, fiecare dintre acestea fiind conceput pentru a se completa reciproc, deoarece au zone de interceptare distincte.

În termeni mai simpli, aceste sisteme funcționează în mod optim la anumite distanțe și altitudini. Acestea sunt clasificate ca fiind cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune. Inițiativa "European Sky Shield" [ESSI] îşi propune să acopere orice breșe existente în ceea ce priveşte protejarea spaţiului aerian, îmbunătățind în același timp capacitatea sistemelor actuale de apărare aeriană şi antirachetă. 

Tehnologia radar constituie o parte indispensabilă a unui mecanism eficient de apărare aeriană. Timp de mulți ani, radarul a fost un instrument extrem de eficient în vremuri de conflict. Cu timpul, utilizările tehnologiei radar s-au diversificat, extinzându-se chiar și la dronele low-cost care reprezintă o adevărată amenințare. Acest lucru, la rândul său, a amplificat importanța capacităților de detectare a amenințărilor cu ajutorul radarului.

Progresele recente înregistrate în domeniul tehnologiei dronelor au scos la iveală vulnerabilități ale sistemelor de apărare aeriană cu rază scurtă și medie de acțiune. Astfel, compania germană HENSOLDT sutine ca radarul SPEXER 2000 poate rezolva direct această vulnerabilitate. 

SPEXER 2000 renumit ca fiind unul dintre cele mai importante radare din întreaga lume pentru a întreprinde misiuni de combatere a dronelor. Forțele armate și de securitate din întreaga lume se bazează pe acest sistem de aproape 20 de ani. Pentru a ține pasul cu viteza inovației, SPEXER 2000 a trecut prin mai multe procese de inovare, fiecare dintre ele incluzând mai multe caracteristici, îmbunătățindu-i în același timp capacitățile. 

Cea mai nouă versiune, SPEXER 2000 MkIII, răspunde nevoii de mobilitate pe câmpul de luptă, adăugând în același timp funcționalitatea de detectare 3D - ceea ce oferă o detecţie garanta chiar şi împotriva dronele de mici dimensiuni.

În mod impresionant, sistemul radar utilizează o clasificare automată a țintelor pentru a face diferența între o gamă diversă de ținte VSHORAD - de la UAV-uri și elicoptere până la chiar păsări.

Datorită designului său electronic inovator, acest sistem nu numai că este mai puțin costisitor pentru operare, dar are și un impact semnificativ mai mic asupra rețelei electrice. 

Dar nu am terminat încă. SPEXER 2000 dispune de un modul fix care acoperă o zonă largă de 120° azimut. Acest lucru garantează o acoperire completă de 360 de grade, fără unghiuri moarte, atunci când este utilizat împreună cu două module suplimentare pentru a garanta o protecție completă.

Mai mult, prin coordonarea modulelor cu acoperire de 90°, se poate crea o protecție completă pentru vehiculul pe care a fost instalat și zona înconjurătoare - aşa cum se poate vedea în materialul video de mai sus. SPEXER 2000 a fost testat pentru a proteja eficient vehicule și convoaiele militare în mișcare. 

În domeniul apărării antiaeriene terestre cu rază medie de acțiune, ESSI are o încredere solidă în sistemul IRIS-T SLM de la Diehl Defence, care urmează să intre în funcțiune în anii următori. Unul dintre instrumentele sale esențiale este radarul TRML-4D de la HENSOLDT. Acest dispozitiv și-a demonstrat meritele prin prestația sa de a proteja Ucraina pe fondul conflictului actual cu Rusia. 

Remarcabil pentru eficiența sa, TRML-4D asigură detectarea și urmărirea rapidă a aproximativ 1.500 de ținte pe o rază de acțiune de până la 250 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel