Comerciantul de arme care deţine toate fostele tancuri Leopard ale armatei belgiene face prima livrare către Ucraina

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Comerciantul de arme care deţine toate fostele tancuri Leopard ale armatei belgiene, dispus să le repare pentru a le trimite în Ucraina. Sursa Foto: Reddit.
Comerciantul de arme care deţine toate fostele tancuri Leopard ale armatei belgiene, dispus să le repare pentru a le trimite în Ucraina. Sursa Foto: Reddit.

Primele două tancuri Leopard 1 ale antreprenorului belgian Freddy Versluys, directorul general al companiei belgiene OIP Land Systems, urmeaza sa fie modernizare. Încărcarea tancurilor pe platforme a avut loc la sediul companiei OIP Land Systems din orașul Tournai. ,,Tancurile vor ajunge mai întâi în Germania și Italia, unde vor fi modernizate și echipate cu sisteme de armament moderne. După aceea, vor merge pe câmpul de luptă", a comentat Versluys.

O țară necunoscută (foarte probabil Olanda) a cumpărat 50 de tancuri Leopard 1 pentru Ucraina de la compania belgiană OIP Land Systems. De la Tournai, primele tancuri "belgiene" Leopard 1 au plecat luni spre Ucraina. Nu se știe cine le donează. Tancurile vor primi mai întâi sisteme de armament moderne, precizează cotidianul belgian Standaard.

Istoria acestor tancuri a început cu mult timp în urmă. Anterior, Ludivine Dedonder, ministrul Apărării din Belgia, a anunțat că țara sa este pregătită să rascumpere tancurile Leopard 1 și să le transfere catre Ucraina.

DefenseRomania a scris, în luna februarie, citând publicaţia belgiană Army Recognition, despre omul de afaceri Freddy Versluys, considerat comerciantul de arme care deţine toate fostele tancuri Leopard ale armatei belgiene şi care era dispus să le repare pentru a le trimite în Ucraina.

La scurt timp, Ministerul belgian al Apărării a  precizat că se declară dispus să răscumpere tancurile Leopard, dar comerciantul de arme care le deţine acum le vinde la un preţ de 500.000 de euro/tanc. 

Cu toate acestea, oficialii belgieni de rang înalt au fost indignați de prețul exagerat al blindatelor, deoarece proprietarul nu a modernizat tancurile și nu a investit bani în depozitarea lor. Directorul executiv al OIP Land Systems a calificat astfel de declarații drept nejustificate, astfel că achiziția nu a mai avut loc.

Anterior, publicaţia belgiană Army Recognition, a luat legătura cu Freddy Versluys, directorul general al companiei belgiene OIP Land Systems (fosta Sabiex Internaţional, fondată în 1967), pentru a se interesa în legătură cu declaraţiile sale conform cărora compania să ar putea repara 20 de foste tancuri Leopard 1A5 ale armatei belgiene, în cazul în care cine ar fi dispus să plătească pentru el.

Când armata belgiană - din păcate și din greșeală - și-a scos din uz și a scăpat de tancurile Leopard 1A5 în 2014, la prețul de 37.000 de euro bucată, OIP a cumpărat 50 de tancuri, dintre care 17 fără turelă, împreună cu un stoc mare de piese de schimb, inclusiv tunuri și motoare.

Toate aceste tancuri, precum și 70 de foste transportoare blindate belgiene M113A1(B) și 38 de sisteme antiaeriene Gepard, au fost de atunci depozitate într-un hangar imens situat lângă lângă Tournai, Belgia, care a devenit unul dintre cele mai mari depozite private de armament din Europa.

Hangarul găzduieşte, de asemenea, 112 foste tancuri ușoare SK-105 Kürassier ale armatei austriece și 100 de foste tancuri VCC-2 (versiunea italiană a M113) ale armatei italiene. În total, OIP Land Systems are în stoc aproximativ 500 de vehicule blindate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel