Comerciantul de arme care deţine toate fostele tancuri Leopard ale armatei belgiene, dispus să le repare pentru a le trimite în Ucraina

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Freddy Versluys, directorul general al companiei belgiene OIP Land Systems .
Freddy Versluys, directorul general al companiei belgiene OIP Land Systems .

Săptămâna trecută, presa de la Bruxelles a relatat că Belgia vrea să trimită tancuri Leopard în Ucraina, dar se află într-o situaţie de-a dreptul jenantă, deoarece armata belgiană şi-a vândut cu mult timp în urmă toate tancurile la un preţ derizoriu. Ministerul belgian al Apărării se declara dispus să răscumpere tancurile Leopard, dar comerciantul de arme care le deţine acum le vinde la un preţ de 500.000 de euro/tanc. Acum, publicaţia belgiană Army Recognition a aflat că omul de afaceri Freddy Versluys, directorul general al companiei belgiene OIP Land Systems care deţine aceste tancuri, este dispus să ofere aceste tancuri Ucrainei.

În ultimele săptămâni, mai multe țări au anunțat că vor furniza Ucrainei tancuri Leopard 2. Belgia se număr printre statele care vor să sprijine Ucraina cu tehnică militară şi ar dori să trimită tancuri, dar nu dispune de ele. Belgia a renunţat la ultimele tancuri Leopard 1 în 2014 când le-a vândut la un preţ derizoriu.

,,Țara noastră ar dori acum să le răscumpere, dar prețul ridicat rămâne un obstacol. Se cer până la 500.000 de euro pentru un tanc pe care noi l-am vândut cu 15.000 de euro", a spus săptămâna trecută Ludivine Dedonder, ministrul belgian al apărării.

Comerciantul de arme Freddy Versluys spune că nu există nicio modalitate de a oferi aceste tancuri Ucrainei. Potrivit omului de afaceri, starea tehnică și operațională este atât de proastă încât "nu aș sfătui pe nimeni să le trimită pur și simplu Ucrainei".

De asemenea, potrivit estimărilor disponibile pe piaţa de armament, 500.000 de euro este prețul aproximativ al unui astfel de tanc în acest moment, la mâna a doua şi într-o stare bună de funcţionare. Dar, Versluys spune că 500.000 de euro nu înseamnă că tancul este scump.

Publicaţia belgiană Army Recognition, a luat legătura cu Freddy Versluys, directorul general al companiei belgiene OIP Land Systems (fosta Sabiex Internaţional, fondată în 1967), pentru a se interesa în legătură cu declaraţiile sale conform cărora compania să ar putea repara 20 de foste tancuri Leopard 1A5 ale armatei belgiene, în cazul în care cine ar fi dispus să plătească pentru el.

Când armata belgiană - din păcate și din greșeală - și-a scos din uz și a scăpat de tancurile Leopard 1A5 în 2014, la prețul de 37.000 de euro bucată, OIP a cumpărat 50 de tancuri, dintre care 17 fără turelă, împreună cu un stoc mare de piese de schimb, inclusiv tunuri și motoare, precizează Army Recognition.

Toate aceste tancuri, precum și 70 de foste transportoare blindate belgiene M113A1(B) și 38 de sisteme antiaeriene Gepard, au fost de atunci depozitate într-un hangar imens situat lângă lângă Tournai, Belgia, care a devenit unul dintre cele mai mari depozite private de armament din Europa.

Hangarul găzduieşte, de asemenea, 112 foste tancuri ușoare SK-105 Kürassier ale armatei austriece și 100 de foste tancuri VCC-2 (versiunea italiană a M113) ale armatei italiene. În total, OIP Land Systems are în stoc aproximativ 500 de vehicule blindate.

În ceea ce privește tancurile Leopard 2, pe care mai multe țări s-au declarat gata să le ofere Ucrainei, aprobarea Germaniei era obligatorie pentru ca OPI Land Systems să își exporte tancurile Leopard 1A5.

Acum că Berlinul a dat undă verde, vânzarea acestor tancuri este în sfârșit posibilă. Riscul financiar asumat în urmă cu câțiva ani ar putea da roade. Dar, până acum, guvernul belgian refuză să plătească prețul ridicat - încă nedeterminat până acum - așteptat de Freddy Versluys pentru Leopard-urile sale, având în vedere prețul aproape ''de fier vechi'' pe care l-a plătit pentru a le cumpăra.

Ministrul belgian al Apărării, Ludivine Dedonder, a declarat că nu va plăti 500.000 de euro pentru un tanc cumpărat cu 37.000 de euro și care este nu este într-o stare tehnică bună.

(foarte) departe de starea de luptă. Dar "nu are sens să vorbim acum despre prețuri, pentru că trebuie să verificăm starea fiecărui tanc și ce trebuie actualizat", a declarat Freddy Versluys pentru ziarul The Guardian: el a subliniat că ar putea dura luni de zile și până la 1 milion de euro pentru a repara fiecare tanc pentru a fi folosit în Ucraina.

,,Aceste tancuri au nevoie de un nou motor, suspensie, sistem de control al focului, noi stații radar (pentru sistemele antiaeriene Gepard) şi lista poate continuata", a spus Freddy Versluys.

Luni, 6 februarie, Freddy Versluys a declarat pentru Army Recognition că ar avea nevoie de patru luni pentru că 20 de tancri Leopard să fie gata de livrare, deoarece acestea sunt deja în stare bună, la polul opus față de ceea ce se vehiculează în prezent în presă, spune el. 

În afară de Leopard, Freddy Versluys a vândut deja 46 din cele 70 de transportoare blindate M113A1B către Marea Britanie, care le-a oferit Ucrainei. Câteva imagini apărute în ianuarie 2023 de pe câmpul de luptă din Donbas dovedesc că acestea sunt deja pe câmpul de luptă.

Din nefericire pentru Freddy Versluys, OIP Land Systems nu poate încă să își vândă cele 112 tancuri ușoare SK-105 ex-austriece, deoarece Viena nu a aprobat (încă) exportul acestora. "Este o mare rușine, deoarece sunt în stare bună și ușor de pregătit", a declarat Versluis pentru The Guardian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel