Biden este foarte critic față de negocierile de pace, pe care Donald Trump le-a anunțat atât de zgomotos.
Fostul preşedinte american Joe Biden remarcă faptul că presiunile pe care succesorul său Donald Trump le face asupra Ucrainei pentru ca aceasta să cedeze teritorii Rusiei sunt o formă de "politică a concesiilor" care nu va mulţumi niciodată Moscova.
Putin vrea ”să restabilească pactul de la Varşovia. (...) Nu suportă (...) că Uniunea Sovietică s-a prăbuşit", a avertizat fostul preşedinte democrat.
Un conciliatorism modern, spune Biden, făcând o paralelă cu atitudinea împăciuitoare a anumitor puteri europene în faţa Germaniei naziste la sfârşitul anilor 1930.
Biden a amintit de modul în care fostul prim-ministru britanic Neville Chamberlain a încercat să potolească cererile lui Adolf Hitler în anii 1930, într-o încercare eșuată de a evita un război catastrofal în Europa.
"Pur şi simplu nu înţeleg cum unii oameni pot crede că, dacă îi vor permite unui dictator, unui bătăuş, să ia bucăţi importante dintr-un pământ care nu este al lui, aceasta îl va satisface", a explicat Biden la BBC. "Nu prea înţeleg asta", a adăugat el.
Cine va mai avea încredere în SUA
Joe Biden şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea că "Europa îşi va pierde încrederea în predictibilitatea şi leardershipul Americii", "nu doar în ceea ce priveşte NATO, ci şi pe alte subiecte care au consecinţe".
Liderii europeni "se întreabă, ei bine, ce să fac eu acum?... Mă pot baza pe SUA? Vor fi ele acolo?", a spus Biden.
În plus, fostul lider american a criticat abordarea lui Trump față de dialogul cu Putin.
Joe Biden a mai declarat că a fost consternat de întrevederea explozivă pe care Trump şi membri ai administraţiei acestuia au avut-o cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în februarie, la Casa Albă. "Am considerat asta sub demnitatea Americii, în modul în care au avut loc lucrurile", a spus Biden.
Întrebat despre mijloacele acordate Ucrainei de administraţia sa, în timpul căreia Rusia a lansat invazia împotriva statului vecin în februarie 2022, Biden a declarat că a furnizat Kievului tot de ceea ce ţara "avea nevoie pentru a-şi asigura independenţa".
Donald Trump a schimbat politica SUA faţă de războiul din Ucraina, exercitând presiuni asupra Kievului pentru un armistiţiu şi slăbind totodată presiunea asupra Rusiei, care a lansat o invazie la scară mare asupra ţării vecine în 2022. Trump a declarat că el vrea să pună capăt morţilor inutile.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News