China va adera la Tratatul privind Comerţul cu Arme

Eduard Pascu |
Data publicării:

China, al doilea fabricant de arme din lume, va adera la Tratatul privind Comerţul cu Arme (TCA), o decizie care "va consolida pacea" în lume, a dat asigurări luni Beijingul, potrivit AFP.

Tratatul, adoptat în 2013 de către ONU şi intrat în vigoare în 2014, prevede că fiecare ţară semnatară evaluează înainte orice tranzacţie dacă armele vândute riscă să fie utilizate în încălcarea vreunui embargou internaţional, să fie deturnare în favoarea unor criminali sau încalcă drepturile omului. Tipurile de arme acoperite de tratat variază de la pistoale şi rachete la avioane şi nave de război.

Aderarea Chinei la acest tratat, aprobată sâmbătă de principalul organ legislativ al ţării, este o măsură importantă "pentru susţinerea multilateralismului", a afirmat în faţa presei un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian.

Statele Unite, principalul furnizor de arme din lume, au semnat acest tratat sub preşedinţia lui Barack Obama, dar Congresul nu l-a ratificat niciodată. Anul trecut, preşedintele american Donald Trump l-a respins, afişându-şi încă o dată sfidarea faţă de unele tratate internaţionale, reaminteşte AFP.

China "îşi va continua eforturile pentru a menţine şi consolida pacea şi stabilitatea în lume şi în regiune", a adăugat Zhao, dând asigurări că Beijingul "şi-a controlat întotdeauna strict exportul de produse militare", transmite Agerpres.

Conform unui studiu realizat în ianuarie de Institutul Internaţional de Cercetări asupra Păcii (SIPRI) cu sediul la Stockholm, China este al doilea fabricant de arme din lume, după SUA.

Citește și: Raport SIPRI: Puterile nucleare au continuat să-şi modernizeze arsenalele

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel