China: Relațiile dintre UE și Japonia sunt benefice, dar nu trebuie să meargă mai departe

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
 Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: News.cn via Ministerul Apărării din China
Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: News.cn via Ministerul Apărării din China

Liderii Uniunii Europene au declarat joi că UE dorește să devină un actor mai mare în Asia, pe care au numit-o „teatru de tensiuni”, avertizând asupra tendinței Chinei de a deveni din ce în ce mai asertivă.

Anunțul a fost făcut în cadrul conferinței de presă susținute la Tokyo, la finalul summit-ului  UE-Japonia, la care au participat președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European Charles Michel și prim-ministrul japonez Fumio Kishida.

De asemenea, exprimarea poziției UE vine la doar o zi după ce Beijingul a avertizat participanții la summit să nu „vorbească de rău” China și a transmis că, deși o relație între UE și Japonia este benefică, aceasta “nu ar trebui să meargă prea departe”.

Cei trei oficiali au declarat că vor continua discuțiile cu privire la modalitățile de întărire a parteneriatului, și-au exprimat îngrijorarea față de  agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, în special asupra implicațiilor umanitare și asupra domeniului energetic, alăturându-se într-o declarație comună prin care au cerut încetarea imediată a ostilităților.

Dar Michel și von der Leyen, aflați în Japonia pentru a participa la discuțiile anuale cu guvernul nipon, au declarat, de asemenea, că sunt conștienți de faptul că există tensiuni regionale și în Asia și că UE dorește și trebuie să-și asume un rol mai important.

"Indo-Pacificul este o regiune înfloritoare. Este, de asemenea, un teatru de tensiuni", a declarat von der Leyen amintind doar situația din Marea Chinei de Est și amenințarea constantă a Coreei de Nord.

"Uniunea Europeană vrea să-și asume un rol mai activ în Indo-Pacific. Vrem să ne asumăm mai multă responsabilitate într-o regiune atât de vitală pentru prosperitatea noastră", a precizat aceasta.

Cei doi au avertizat asupra relației strânse a Chinei cu Rusia și au condamnat mișcările unilaterale de schimbare a status quo-ului în orice regiune a lumii.

„Cooperarea noastră privind Ucraina este critică, dar este importantă și în Indo-Pacific și, de asemenea, dorim să ne aprofundăm consultările privind o Chină tot mai asertivă”, a spus Michel, adăugând că  China ar trebui să apere sistemul multilateral de care a beneficiat pentru a se dezvolta.

Atât Michel, cât și von der Leyen au salutat participarea Japoniei la măsuri împotriva Rusiei.

Tokyo s-a alăturat Uniunii Europene și G7 pentru a impune sancțiuni comerciale Rusiei, inclusiv pentru a reduce capacitatea Moscovei de a-și exporta petrol și gazele naturale.

Însă Japonia depinde foarte mult de importurile de energie, inclusiv de achizițiile din Rusia. Săptămâna trecută, Kishida a spus că Japonia va interzice „în principiu” petrolul rusesc, dar a fost mai reticent să se retragă de la unele proiecte.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel