A testat sau nu China o nouă rachetă hipersonică? Beijingul dezminte informaţiile: A fost un vehicul spaţial

S.I. Catalin |
Data publicării:

China a negat că ar fi testat în vară o rachetă hipersonică cu capacitate nucleară, afirmând că a fost vorba despre un vehicul spaţial, transmite Reuters. 

Cotidianul Financial Times a scris sâmbătă, citând cinci persoane familiarizate cu subiectul, că Beijingul a testat o rachetă hipersonică cu capacitate nucleară, care a înconjurat Pământul înainte de a coborî către ţinta sa, ratată cu circa 38 de kilometri.

Cotidianul afirma că testul 'a luat prin surprindere agenţiile americane de informaţii'.

'Nu a fost o rachetă, a fost un vehicul spaţial', a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, într-un briefing de presă la Beijing, răspunzând unei întrebări, precizează Agerpres.

El a afirmat că a fost vorba despre un 'test de rutină' vizând tehnologia de reutilizare a vehiculului. Semnificaţia unui test de reutilizare este aceea că poate le 'oferi o metodă ieftină şi convenabilă oamenilor pentru a călători în şi înapoi din spaţiu', a spus Zhao, potrivit căruia multe companii au întreprins teste similare.

Ministerul de Externe a precizat că testul a avut loc în iulie, nu în august aşa cum a relatat Financial Times.

Programul chinez de modernizare a armatei este monitorizat îndeaproape de SUA pentru a evalua riscurile venite din partea competitorului strategic aflat în plină afirmare. 

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că nu va face niciun comentariu despre detaliile articolului publicat de Financial Times, dar a adăugat: "Ne-am exprimat clar îngrijorările cu privire la dezvoltarea militară pe care China o urmăreşte în continuare, care nu face decât să sporească tensiunile din regiune şi nu numai. Acesta este unul dintre motivele pentru care vedem China drept provocarea noastră de stimulare numărul unu".

Pe lângă Beijing, Statele Unite, Rusia şi cel puţin alte cinci ţări lucrează la tehnologia hipersonică.

 

China, un „jucător” în producția hiperosnică



Rachetele hipersonice, ca şi rachetele balistice tradiţionale care pot transporta arme nucleare, pot zbura cu de peste cinci ori viteza sunetului.

Ţări ca SUA au dezvoltat sisteme concepute pentru a se apăra împotriva rachetelor de croazieră şi balistice, dar capacitatea de a urmări şi de a doborî o rachetă hipersonică este necunoscută.

China a dezvoltat tehnologia în mod ofensiv, considerând-o crucială în apărarea împotriva progreselor SUA în domeniul tehnologiilor hipersonice şi de altă natură, potrivit unui raport recent al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA (CRS).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel