Centrul de pregătire F-16 din România: Inițiativă menită să sprijine dezvoltarea competențelor piloților români

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 ale României în timpul unei misiuni de interceptare. Foto: Forțele Aeriene Române
Avioane F-16 ale României în timpul unei misiuni de interceptare. Foto: Forțele Aeriene Române

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 29 august, Scrisoarea de intenție între Ministerul Apărării Naționale din România, Ministerul Apărării al Regatului Țărilor de Jos și Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România. Scrisoare a fost semnată în cadrul unei ceremonii şi în contextul participării la Reuniunea Informală a miniștrilor apărării din Uniunea Europeană, desfășurată la Toledo, în Spania.

 

Scrisoarea de intenție pe care am semnat-o vizează înființarea Centrului de Pregătire F-16 din România, inițiativă menită să sprijine dezvoltarea competențelor piloților români în operarea aeronavelor F-16, în derularea unui spectru variat de misiuni strategice. Prin intermediul acestui centru, România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice și know-how de ultimă generație nu doar pentru piloții români, ci și pentru cei din statele aliate și partenere, inclusiv Ucraina”, a precizat Angel Tîlvăr, potrivit unui comunicat al MApN.

 

Forțele Aeriene Regale Olandeze trimit avioane F-16 în România

 

Recent, Țările de Jos au anunţat că vor demara procedura de transfer pentru toate avioanele de luptă F-16 de care dispun către Forțelor Armate ale Ucrainei, dar vor păstra câteva pentru antrenarea piloților ucraineni.

Ministrul olandez al apărării, Kaisa Ollongren, a explicat care sunt motivele pentru care o mică parte din aeronavele F-16 nu vor fi transferate în Ucraina. Oficialul spune că vor fi păstrate câteva F-16 pentru antrenarea piloților ucraineni.

,,Chiar acum ne uităm la un centru de instruire în România. Așa că, acele avioane vor fi folosite acolo unde se desfășoară antrenamentul, proces de care voi veți avea mereu nevoie. Ucraina va antrena noi piloți și va avea nevoie de acest centru de antrenament”, a precizat Ollongren.

 

În vederea implementării acestui proiect, Forțele Aeriene Regale Olandeze vor contribui prin dislocarea unor aeronave F-16 în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”, facilitând astfel pregătirea efectivă a piloților români, se arată în comunicatul MApN.

De asemenea, Compania Lockheed Martin va asigura sprijin tehnic de cel mai înalt nivel, prin intermediul instructorilor de zbor și personalului tehnic-ingineresc. Prin această cooperare solidă se asigură o pregătire complexă, în conformitate cu standardele internaționale.

 

România se alătură altor națiuni aliate în susținerea pregătirii piloților ucraineni pentru utilizarea aeronavelor F-16

 

Centrul de Pregătire F-16 de la Baza 86 Aeriană va deveni un centru regional relevant, fapt consolidat deja prin semnarea Declarației Comune în cadrul Summit-ului NATO de la Vilnius, în iulie 2023.

Prin acest acord, România se alătură altor națiuni aliate, cum ar fi Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în susținerea pregătirii piloților ucraineni pentru utilizarea, în viitor, a aeronavelor  F-16.

Îmi exprim speranța că Centrul de Pregătire F-16  din România își va demonstra importanța strategică, ce își propune să răspundă cerințelor complexe de securitate ale României, aliaților și partenerilor din regiune. Acest efort comun consolidează poziția României în calitate de lider regional în instruirea piloților F-16, contribuind la coeziunea alianțelor, demonstrarea unității și consolidarea apărării euroatlantice“, a comunicat ministrul Angel Tîlvăr.

Acest proiect nu doar că subliniază angajamentul României pentru securitatea colectivă, dar reflectă și sprijinul solid acordat partenerilor noștri. Prin intermediul Centrului de pregătire F-16, România își consolidează rolul de  furnizor de securitate, contribuind în mod substanțial la sprijinirea capacităților Ucrainei în cadrul eforturilor colective pentru stabilitate și securitate.

Recent, premierul Marcel Ciolacu a precizat, într-un interviu acordat Financial Times, ca pentru a începe pregătirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 în România, au fost obținute avizele necesare.

În opinia sa, acest lucru va dura doar câteva zile. "Mă aștept la semnarea protocoalelor (pentru piloți - n.r.) în următoarele zile, care este ultimul obstacol", a spus Ciolacu.

Astfel, România se va alătura "coaliției aviatice" care sprijină pregătirea piloților și a personalului de la sol ucraineni, precum și transferul de avioane de luptă mlti-rol F-16 în cadrul asistenței militare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel