Centrul regional de F-16 din România, în linie dreaptă. Problema logistică a fost rezolvată, mai există un singur obstacol

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Fighting Falcon aflat în dotarea României. Foto: Forțele Aeriene Române
F-16 Fighting Falcon aflat în dotarea României. Foto: Forțele Aeriene Române

Pentru a începe pregătirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 în România, au fost obținute avizele necesare. Acest lucru a fost declarat de premierul Marcel Ciolacu într-un interviu acordat Financial Times. În opinia sa, acest lucru va dura doar câteva zile. "Mă aștept la semnarea protocoalelor (pentru piloți - n.r.) în următoarele zile, care este ultimul obstacol", a spus Ciolacu.

Premierul a mai adăugat pentru Financial Times că, din câte știe, toată logistica a fost deja stabilită. La începutul lunii iulie, publicaţia ucraineană Militarny a raportat că în România va fi înființat un centru regional de pregătire pentru piloții de F-16. Acolo se vor putea antrena și piloții ucraineni.

Astfel, România se va alătura "coaliției aviatice" care sprijină pregătirea piloților și a personalului de la sol ucraineni, precum și transferul de avioane de luptă mlti-rol F-16 în cadrul asistenței militare.

Centrul va fi creat împreună cu alți din cadrul NATO și cu sprijin din partea Lockheed Martin, producătorul acestor avioane de luptă americane. Centrul va răspunde cerințelor de pregătire ale membrilor NATO.

Recent, Țările de Jos au anunţat recent că vor demara procedura de transfer pentru toate avioanele de luptă F-16 de care dispun către Forțelor Armate ale Ucrainei, dar vor păstra câteva pentru antrenarea piloților ucraineni.

Ministrul olandez al apărării, Kaisa Ollongren, a explicat care sunt motivele pentru care o mică parte din aeronavele F-16 nu vor fi transferate în Ucraina. Oficialul spune că vor fi păstrate câteva F-16 pentru antrenarea piloților ucraineni.

,,Chiar acum ne uităm la un centru de instruire în România. Așa că, acele avioane vor fi folosite acolo unde se desfășoară antrenamentul, proces de care voi veți avea mereu nevoie. Ucraina va antrena noi piloți și va avea nevoie de acest centru de antrenament”, a precizat Ollongren.

Statele Unite vor accelera acordarea de aprobări altor țări pentru transferul de avioane de luptă F-16 pentru nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei. Acest lucru a devenit cunoscut la 24 august, în urma unei conversații telefonice între președintele american Joe Biden și liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

De asemenea, Departamentul american al Apărării intenționează să înceapă în toamna acestui an pregătirea piloților ucraineni pe avioane F-16 în SUA.

La 20 august, Țările de Jos și Danemarca și-au anunțat decizia de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16. Potrivit președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, Țările de Jos vor furniza 42 de avioane de vânătoare pentru Forțele Aeriene Ucrainene. Opt piloți ucraineni au început deja pregătirea în Danemarca. Primele șase avioane de vânătoare F-16 daneze ar trebui să fie livrate Ucrainei până la sfârşitul anului 2023.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel