Cele mai recente teze ale propagandei ruse, dezminţite: Statele Unite nu au cerut un atac asupra Belgorodului, iar polonezii nu sunt mobilizați pentru un război în Ucraina

Cristian Soare |
Data publicării:
Lansarea unei rachete de către sistemul de producție americană HIMARS. Foto: The Australian
Lansarea unei rachete de către sistemul de producție americană HIMARS. Foto: The Australian

La o zi după ce Casa Albă a declarat că Ucraina ar putea folosi arme americane pentru a lovi Rusia, o înregistrare video fake cu purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a fost difuzată în mass-media, relatează New York Times.

Materialul video pare foarte veridic, în pofida faptului că prezintă semne clare de fake news - de exemplu, în timpul celor 49 de secunde, cămașa și cravata purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat își schimbă culoarea.

În înregistrarea video, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat afirmă că orașul rus Belgorod este o țintă legitimă pentru atacurile cu armament american, deoarece "aproape că nu mai există civili".

Materialul video s-a răspândit rapid pe rețelele de socializare, în special în rândul locuitorilor din Belgorod, iar afirmațiile false au primit un răspuns din partea autorităților ruse.

Cum să recunoaștem știrile false și dezinformarea în social media. Patru pași simpli

Potrivit NYT, acest exemplu arată cât de mult a crescut pericolul reprezentat de știrile false și, mai ales, de înregistrările video deepfake create cu ajutorul inteligenței artificiale.

 

Dezinformarea și atacurile hibride, parte dintr-o strategie mai complexă a Rusiei

 

Autoritățile americane au declarat că nu au informații despre originea materialului video. Dar oficialii americani sunt îngrijorați de modul în care Rusia ar putea folosi o astfel de tehnologie pentru a manipula opiniile despre războiul din Ucraina și politica americană.

Cu puțin timp înainte de publicarea falsului video, președintele american Joe Biden a autorizat Ucraina să folosească arme americane pentru a lovi teritoriul Rusiei ca să se apere. Această schimbare de politică în ceea ce privește atacurile împotriva Rusiei se datorează faptului că rușii s-au folosit de zonele de frontieră pentru a lansa atacuri masive asupra Harkovului și a regiunii Harkov.

Trebuie menționat faptul că falsul material video a falsificat nu numai discursul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, ci și o întrebare falsă din partea unui jurnalist, care îl obligă pe purtătorul de cuvânt să răspundă la subiect.

Videoclipul a fost dezmințit chiar de Matthew Miller, care l-a însoțit pe secretarul de stat american Anthony Blinken în vizita efectuată săptămâna aceasta în Republica Moldova și Cehia.

În alocuțiunile sale din timpul acestei vizite, Blinken a vorbit în mod special despre dezinformare și atacurile hibride ca strategie a Rusiei nu doar împotriva Statelor Unite, ci și împotriva altor state membre NATO.

Unul dintre aceste state membre, Polonia, a fost, de asemenea, tinta unei recente campanii de dezinformare.

Două știri false despre mobilizarea a 200.000 de soldați care urmau să fie trimiși în Ucraina au apărut pe site-ul Agenției Poloneze de Presă (PAP), administrată de stat. Agenția a negat informațiile, iar premierul polonez Donald Tusk a dat vina pe hackerii ruși pentru știrile false de pe site-ul său.

Mesajele au apărut de două ori vineri după-amiază. În ambele cazuri, articolele au fost rapid retrase de pe site. La scurt timp după aceea, agenția a publicat o declarație în care spunea că a identificat "sursa și calea" prin care informațiile false au ajuns pe site.

"Știm ce s-a întâmplat, iar acum investigăm incidentul", a declarat Justyna Wojteszek, vicepreședintele Partidului Republican Polonez, pentru Polsat News.

Vicepremierul și ministrul dezvoltării digitale, Krzysztof Gajlowski, a declarat că "totul indică un atac cibernetic și o dezinformare planificată". De asemenea, el a precizat că atacul cibernetic a fost coordonat de partea rusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel