Cel puțin 100 de tancuri Leopard 2 și Challenger necesare pentru ca armata ucraineană să lanseze o nouă contraofensivă

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
 Tancuri Leopard 2 (dreapta) și Challenger 2
Tancuri Leopard 2 (dreapta) și Challenger 2

Ziarul The Guardian a intervievat mai mulţi experți şi analişti militari pentru a afla de la aceştia care ar fi numărul minim de tancuri, de fabricație occidentală, de care au nevoie Forțele Armate ale Ucrainei pentru a lansa o contraofensivă în primăvara anului 2023.

Experții IISS (Institutul Internațional pentru Studii Strategice) intervievați de jurnaliștii de la The Guardian consideră că Forțele Armate Ucrainene trebuie să primească cel puțin 100 de tancuri occidentale în viitorul apropiat pentru a desfășura o nouă contraofensivă.

Dar, pe de altă parte, 100 de vehicule este maximul pe care Occidentul îl va putea livra doar cu condiția ca Berlinul să își dea acordul. Cel puțin pentru a reexporta Leopard 2 în Ucraina. Merită să ne amintim că Polonia și Finlanda și-au exprimat disponibilitatea de a trimite tancuri Leopard 2, dar trebuie să aștepte undă verde din partea Germaniei. 

Helsinki a precizat săptămâna trecută că ar putea trimite o cantitate mică dacă alte țări ar fi de acord cu o abordare colectivă. Cel puţin declarativ, mai multe state plănuiesc să livreze tancuri pentru a răspunde nevoii forțelor ucrainene.

De ce susţin experții Institutul Internațional pentru Studii Strategice că statele occidentale nu pot livram mai mult de 100 de tancuri.

 

Pe hârtie, peste 1.300 de tancuri Leopard 2, dar în realitate sunt de zece ori mai puţine în stare de funcţionare

 

Potrivit estimărilor lor, deși țările occidentale au acum "pe hârtie" peste 1.300 de tancuri Leopard 2 în serviciu și aproape 300 de astfel de vehicule în depozite, în realitate doar aproximativ 100 dintre ele sunt în stare să poată fi transferate instantaneu. 12 țări deţin tancuri Leopard 2, în consecință, dacă există o voință colectivă, va fi foarte posibil să se strângă o sută de tancuri pentru Ucraina.

În plus, nu trebuie să uităm de cele 14 tancuri Challenger 2, pe care Marea Britanie doreşte să le transfere Ucrainei. Deci, se pot strânge aproximativ 100 de tancuri moderne de producție occidentală, care, teoretic, ar putea transferate în viitorul apropiat către Forțele Armate ale Ucrainei.

Astfel, acesta va acoperi doar o treime din cererea minimă de 300 de tancuri, care a fost anunțată presei occidentale de către comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zaluzhni. Dar aici merită să adăugăm că există veste și mai proastă în ceea ce privește transferul de tancuri Leopard. De exemplu, șeful Rheinmetall, Armin Papperger, a declarat că în depozitele cele mai mari companii germane de armament există doar 22 de tancuri Leopard 2 și ar putea dura aproape 1 an pentru a le restaura complet.

Compania germană de armament Rheinmetall va putea livra Ucrainei cel mai devreme în 2024 tancurile Leopard reparate, a precizat, în urmă cu câteva zile, directorul companiei germane, Armin Papperger, pentru cotidianul Bild.

Armin Papperger a făcut aceste declaraţii la puţin timp după ce mai multe publicaţii media occidentale au precizat că oficialii germani insistă că vor da curs acestui demers - sprijinirea Ucrainei cu tancuri grele de luptă - după ce Washingtonul o să facă primul pas. Cu alte cuvinte, Germania condiţionează orice trimitere de ajutor militar către Ucrainei de deciziile pe care ar trebui să le ia prima dată SUA. 

 

Sprijinul logistic este foarte important pentru menţinerea tancurilor pe câmpul de luptă

 

The Guardian îl citează, de asemenea, pe fostul șef al Serviciului de Informații al Apărării din Marea Britanie, Phil Osborne, care a subliniat că succesul apariției Leopard 2 și Challenger pe câmpul de luptă din Ucraina va depinde nu numai de numărul de tancuri, ci și de sprijinul logistic pentru acestea, de nivelul de pregătire al militarilor ucraineni și cel mai important de ideea și planul operațiunii pentru care vor fi folosite aceste tancuri.

Dinamica următoarelor 8 săptămâni va arăta cât de justificate vor fi aceste estimări și ipoteze, consideră publicația britanică.

Conducerea Forţelor Armate Ucrainene cere de câteva săptămâni bune sute de tancuri occidentale pentru următoarea fază a războiului. Disperați să contracareze forțele Moscovei și să străpungă linia frontului în locuri precum Luhansk și regiunea Zaporojie, ucrainenii în roagă pe occidentali să le sprijine contraofensiva prin furnizarea de tancuri.

După luni de blocaj, statele membre NATO încep să înțeleagă importanţa unei strategii comune pentru sprijinirea Ucrainei. Astfel, SUA, Franța și Marea Britanie sunt angajate pentru prima dată în ultimele săptămâni, într-un efort comun, să furnizeze vehicule blindate către Forţele Armate Ucrainene.

Kievul susține că cele câteva vehicule angajate până acum de aliații occidentali trebuie să fie doar începutul și face presiuni pentru 200 până la 300 de tancuri și 600 de vehicule blindate de infanterie, precum și 500 de obuziere.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel